En villaägare i Åmål ändrade fasaden på sitt kulturhistoriska hus och skaffade större uterum – utan bygglov. Att återställa skadan bedöms bli svårt och fasaden får nu vara som den är.
Däremot nekas tillstånd till utbyggnad av ett senare tillkommet uterum.
Mycket av husets kulturhistoriska värde låg i att det ingår i ett större område med småhus och villor uppförda under 1940- och 50-talen.
– Det är viktigt att bevara byggnadens form, träfasadens enkla utformning med fönster i liv med fasaden, foder, knutar samt entré.
Så löd den antikvariska rekommendationen när kommunens husbestånd inventerades 2003.
Nu har många av karaktärsdragen eliminerats, vilket samhällsbyggnadsenheten uppmärksammade i januari 2022. Ägaren hade då olovligen ändrat fasadfärg, satt in nya fönster, lagt nytt tak samt bytt stående panel mot liggande.
Bryter mot PBL
Antikvarie från Västra Götalandsregionen konstaterar att åtgärderna har inneburit en förvanskning av husets kulturhistoriska värden, samtidigt som de bryter mot plan- och bygglagen.
– Av den anledningen att åtgärden utgör en så pass radikal förändring i förhållande till byggnadens tidigare utseende kan det vara för sent att återskapa det kulturhistoriska värdet som byggnaden en gång hade, lyder bygg- och miljönämndens bedömning.
Samtidigt anser nämnden att det inte finns något motiv att förelägga fastighetsägaren att försöka återskapa det förlorade kulturvärdet. Fasaden får vara som den är, mot att ägaren betalar 2 298 kronor i bygglovsavgift.
Allvarligare ser nämnden på att fasadändringen skulle kompletteras med utbyggnad av uterum. Enligt detaljplan måste uterummet ligga minst 4,5 meter från tomtgränsen, men efter tillbyggnaden skulle avståndet kortas till 1,85 meter. Det motsätter sig även grannen, varför bygglov nekas.