Hoppa till huvudinnehållet

Stor renovering av vandrarhemmet: ”Inte uthyrbart i nuläget”

Publicerad:
Sedan 2017 har vandrarhemmet varit mer eller mindre öde.
Sedan 2017 har vandrarhemmet varit mer eller mindre öde. Foto: Andreas Dagström

Efter att lokalerna under flera år har ekat tomma springer det nu åter folk i korridorerna på Åmåls vandrarhem.

– Vi renoverar för fullt, säger arrendatorn Benjamin Löwing Svensson.

Sedan 2017 har Åmåls vandrarhem mer eller mindre stått oanvänd. På slutet användes byggnaden som HVB-hem. Men nu rustas lokalerna för att återuppta den verksamhet många ortsbor fortfarande främst förknippar dem med, även om det gått lång tid sedan senaste utcheckningen.

Renoveringen startade i december och ännu återstår mycket att göra innan bokningarna kan börja.

– Byggnaden är jättesliten. Alla ytskikt behöver ses över eller bytas. Det gäller samtliga utrymmen. Det är inte uthyrbart i nuläget. Väggar är nerklottrade, och så vidare, säger arrendatorn Benjamin Löwing Svensson.

Så här ser det för tillfället ut inne i frukostmatsalen. Mycket återstår fortfarande att göra.
Så här ser det för tillfället ut inne i frukostmatsalen. Mycket återstår fortfarande att göra. Foto: Andreas Dagström

Brokig historia

Vandrarhemmet består av två huskroppar, varav den ena stod färdig 1899 och den andra 1914. Från början var husen fristående, men sammanlänkades så småningom med en mindre träbyggnad.

Här var det fram till 1967 epidemi- och långvårdssjukhus. Därefter användes lokalerna temporärt som klassrum, innan de blev sov- och frukostsalar. Vandrarhemmet fanns kvar fram till 2015. Och med undantag för ett kort mellanspel som HVB-hem har byggnaden i huvudsak stått tom sedan dess. Delvis beroende på att kommunen ville men inte lyckades sälja.

Ny köksinredning

32-årige Benjamin Löwing Svensson tog över som arrendator i fjol. Men då ägnades mest intresse åt Örnäs camping, ställplatsen vid Måkeberg och gästhamnen, som han också driver. Det fanns inte tid att öppna vandrarhemmet. Åtgärdsbehovet var helt enkelt för stort.

Den nu pågående renoveringarna bekostas delvis genom kommunstyrelsens investeringsbudget. 650 000 kronor har satts av till standardhöjningar, bland annat i form av ny köksinredning. Men en del av kakan ska också gå till upprustning på Örnäs. Där behövs exempelvis nya duschväggar i servicehuset.

När vandrarhemmet återinvigs varken kan eller vill Benjamin Löwing Svensson svara på. Det vore att sätta onödig press på sig själv, menar han.

Benjamin, 31, har tagit över Örnäs camping – vill bygga en attraktiv destinationFörsäljningen av vandrarhemmet har gått i stå – oenighet om värdetEtt flertal personer intresserade av att ta över vandrarhemmet

Artikeltaggar

ÅmålÅmåls vandrarhemBenjamin Löwing SvenssonBostad och byggenCampingHVB-hemMåkebergRenoveringar

Så här jobbar PD med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.