Hoppa till huvudinnehållet

Svenska livsmedelsråvaror är tyvärr inte speciellt billiga

Publicerad:
Åmåls kommun har ett policybeslut om att välja svenska och närproducerade råvaror. Men budgeten anpassas inte för detta, påpekar insändarskribenten.
Åmåls kommun har ett policybeslut om att välja svenska och närproducerade råvaror. Men budgeten anpassas inte för detta, påpekar insändarskribenten. Foto: Jan Andersson

Detta är en åsiktsartikel och innehållet är skribentens eller skribenternas egna uppfattningar.

LRF i Åmål genom Lars Ottosson som tillika är kommunstyrelsens vice ordförande hade en mycket viktig insändare i PD den 25 februari angående vikten av att inte svika det svenska jordbruket och dess bönder trots de skenande livsmedelspriser.

Det hade ju varit smakfullt om Lars Ottosson (C) sopat rent framför egen dörr innan han uppmanar Åmålsborna att välja närodlat och svenskt för att bevara vår mångfald.

I egenskap av kommunstyrelsens vice ordförande har han medverkat till framtagandet av den budget som lagts fram för år 2023 i Åmåls kommun. I den budgeten framkommer det med all tydlighet att kostenheten ska spara i runda slängar 3 miljoner kronor! Man behöver ju inte vara ett geni för att begripa att det blir en stor utmaning att få den budgeten att gå ihop för kostenheten och att det kommer innebära färre anställda och billigare råvaror. Svenska livsmedelsråvaror är tyvärr inte speciellt billiga.

Bonde och konsument, vi behöver varandra!

Men hur Lars Ottosson (C), ska kostenheten klara av att leva upp till kostpolicyns mål? Mål som du varit med och fattat beslut om? För att friska upp ditt minne så har du och dina politiska kollegor beslutat att kostenheten ska upphandla och tillaga mat av svenska och närproducerade råvaror i syfte att värna om det svenska och lokala jordbruket, därmed måste ni också vara medvetna om att detta politiska ställningstagande kostar mer än att bara handla ekologiska råvaror.

Så genom LRF går det bra att uppmana Åmåls invånare att handla svenskt, tänka på bönderna, landsbygden och vår biologiska mångfald, men som politiker är du villig att tulla på kostenhetens policymål genom att inte tillföra de pengar som behövs för att klara av de höjda livsmedelskostnaderna.

Sara

Artikeltaggar

Biologisk mångfaldBudgetarCenterpartietInsändareKommunstyrelsenLars OttossonLRFRåvarorÅmålÅmåls kommun