Hoppa till huvudinnehållet

Maria lagar mat i Nyhetsmorgon: ”Jag ska ta på mig nåt färgstarkt”

Publicerad:
Kokboksförfattaren Maria Zihammou från Åmål, som numera bor i Göteborg, lagar mat i TV:s Nyhetsmorgon på lördagen./ARKIVBILD
Kokboksförfattaren Maria Zihammou från Åmål, som numera bor i Göteborg, lagar mat i TV:s Nyhetsmorgon på lördagen./ARKIVBILD Foto: Ove Rydh

Åmålsförfattaren och matstylisten Maria Zihammou lagar asiatisk mat i TV4:s Nyhetsmorgon på lördagen.

– Jag ska ta på mig nåt färgstarkt så att jag syns, säger hon.

Den som vill se Maria Zihammou laga mat i tv hela vägen från start får gå upp tidigt på lördagsmorgonen.

– Första gången jag ska vara med är 7.58. Sen är jag med i omgångar ända fram till tolv, berättar hon.

Det är Maria Zihammous framgångar med senaste boken ”Asiatisk mat” som fått Nyhetsmorgons redaktion att höra av sig. Boken utsågs nyligen till bästa svenska asiatiska kokbok och ska representera Sverige i världsfinalen på kokböckernas Oscarsgala, Gourmand Awards, som hålls i Umeå i maj.

I Nyhetsmorgon ska hon bjuda på ett drinktilltugg i form av vietnamesiska köttbullar, en förrätt – bao buns med kolja – och som huvudrätt en thailändsk currygryta.

– Det ska vara lättlagat med enkla recept och med svenska råvaror efter säsong.

När vi pratas vid på fredagen sitter Maria Zihammou på tåget upp till Stockholm. Hon kånkar med sig en hel del grejer.

– Jag har fått direktiv att fylla bordet i studion med mat och med grejer. Det känns som jag har med mig halva köket.

Är det nervöst?

– Nej. Jag blir aldrig nervös. Jag tycker bara det ska jätteroligt att få inspirera andra. Och så hoppas jag få munhuggas litegrann med Jenny Strömstedt. Hon verkar vara en chill person. Det är kul att Nyhetsmorgon lyfter fram även oss som jobbar med mat i Göteborg. Kul också att en som fyllt 50 får vara med och inspirera andra, säger Maria Zihammou som berättar att hon tänkt ha på sig färgstarka kläder.

– Jag tycker om att synas.

Maria Zihammou

Är född i Göteborg, där hon nu också bor. Men hon är uppväxt i Åmål. Här gick hon i skolan och fick sina första jobb, bland annat i receptionen på NWT:s Åmålskontor. Hon jobbade också med turismfrågor i Dalsland.

Som matjournalist har Maria Zihammou medverkat i radio, skriver regelbundet för GP och flera ledande veckotidningar. Boken ”Asiatisk mat” är Marias sjunde kokbok, flera av dem har lanserats utomlands.

Redan till hösten kommer Maria Zihammous nästa bok ut. Hon hoppas också kunna återvända till Åmål i höst, för att föreläsa för och laga mat med högstadieelever på Kristinebergsskolan.

Artikeltaggar

ÅmålGöteborgKläderMaria ZihammouNyhetsmorgonRadioRåvarorTVTV4Umeå

Så här jobbar PD med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.