Hoppa till huvudinnehållet

Träningskompisarna fullbordar klassikern i Vasaloppet: ”Inga vana skidåkare”

Publicerad:
Reporter Roger Pettersson
Roger Pettersson
roger.pettersson@provinstidningen.se
Christoffer Pettersson och Mattias Ågren laddar upp inför Vasaloppet med en vecka hemma med barnen.
Christoffer Pettersson och Mattias Ågren laddar upp inför Vasaloppet med en vecka hemma med barnen. Foto: Roger Pettersson

Vännerna Mattias Ågren och Christoffer Pettersson började träna cykel och löpning tillsammans för ett par år sedan och fick sedan idén att göra en svensk klassiker.

Den fullbordas på söndag i Vasaloppet – där de hoppas komma i mål under nio timmar trots att de inte är några vana skidåkare.

Mattias Ågren gick elithockeygymnasiet i Torsby och lade ner mycket tid på hockeyn vid den tiden. Men han tappade sedan motivationen och senaste säsongen gjorde han 2016 i Säffle HC. För ett par år sedan tyckte han, som även kört för Åmåls cykelamatörer, att det var dags att börja träna igen.

– Vågen visade runt 120 kilo. Jag började cykla mer regelbundet och en hel del löpträning och gick ner till drygt 90 kilo på ett år. Det var en boost och sedan har det fortsatt, säger Mattias Ågren.

Christoffer Pettersson, som är uppväxt i Säffle men flyttade till Åmål 2009, har tränat en hel del genom åren. En tidigare arbetskamrat skulle göra en svensk klassiker, det vill säga genomföra Vasaloppet, Vätternrundan, Vansbrosimmet och Lidingöloppet, och frågade lite på skoj om Christoffer ville hänga på och springa Lidingöloppet.

Jag gav mig ut och körde fyra varv på sju-och-en-halvan på Hanebol. Jag var helt slut, fick kramp i nästan varenda kroppsdel och orkade inte springa hela vägen, men jag kan väl säga att det var startskottet på att vi nu genomför en svensk klassiker,
Christoffer Pettersson

– Jag svarade att jag var för dåligt tränad. Lidingöloppet är 30 kilometer och jag fick en idé i skallen att jag skulle prova distansen. Jag gav mig ut och körde fyra varv på sju-och-en-halvan på Hanebol. Jag var helt slut, fick kramp i nästan varenda kroppsdel och orkade inte springa hela vägen, men jag kan väl säga att det var startskottet på att vi nu genomför en svensk klassiker, säger Christoffer Pettersson.

Christoffer Pettersson köpte en cykel och varvade löpträning med att cykla tillsammans med träningskompisen Mattias. Idén om att genomföra en svensk klassiker växte fram, men det krävdes en del planering för att anmäla sig till loppen som ingår och i mitten av juni ifjol genomförde de Vätternrundan, 315 kilometer på cykel. Några veckor senare var det dags för Vansbrosimmet och i slutet av september Lidingöloppet.

Vad var jobbigast?

– Lidingöloppet. På Vätternrundan var Christoffer före mig i mål efter att jag kroknat på slutet. Cykel är ju annars min sport, men jag var före honom i Vansbrosimmet i alla fall. Han var snabbare än mig i Lidingöloppet och är favorit i Vasaloppet också, säger Mattias Ågren.

Hur mycket skidåkning har ni tränat?

– Jag ligger på 25–30 mil sedan i höstas, rullskidor inkluderat. Innan dess tror jag inte jag ens har åkt sammanlagt tio mil i hela mitt liv. Det känns som vi har det tuffaste loppet framför oss på söndag, säger Mattias Ågren.

– Vi har åkt på spåren runt Hanebol sedan i december. Med rullskidåkningen har jag nog åkt runt 50 mil sedan i höstas. Men annars är det samma för mig, jag har knappt stått på skidor tidigare. Vi är verkligen inga vana skidåkare, säger Christoffer Pettersson.

I början av februari var de iväg på sin första skidtävling, Mattila Ski Marathon över 42 kilometer i Östmark norr om Torsby. Det blev generalrepetitionen inför Vasaloppet.

Mattias Ågren packar väskan inför sitt första Vasalopp.
Mattias Ågren packar väskan inför sitt första Vasalopp. Foto: Roger Pettersson

Avancerade ett startled

– Det började med åtta kilometer stigning direkt och jag var helt slut efter det. Det måste ha varit många duktiga skidåkare med i tävlingen för jag blev passerad oavsett om det var uppförsbacke, plant, eller gick utför och självförtroendet fick sig en liten knäck. Men jag kom in i andra andningen och tog mig i alla fall runt, säger Mattias.

Tack vare insatsen i Mattilaloppet avancerade de ett startled i Vasaloppet och startar i nionde led. Runt 15 800 åkare kommer till start i Vasaloppet.

– Vi borde ha ungefär 5 800 av dem bakom oss i starten. Det ska bli intressant att se hur starten blir, det är något helt nytt för oss som inte har åkt tidigare, säger Christoffer.

Hur är formen nu då?

– Jag måste säga att jag är i mitt livs bästa form nu som 30-åring. Jag har även börjat spela hockey igen med ÅSK:s veteraner, säger Mattias.

– Jag känner mig i bra form, säger Christoffer.

Målsättningen för båda är att ta sig runt på under åtta timmar, men både Mattias Christoffer menar att mycket hänger på hur länge de blir stående i starten. Christoffer Pettersson är den av träningskompisarna som har bäst koll på förutsättningarna med väderförhållandena i Vasaloppet.

Mattias Ågren och Christoffer Pettersson, med sonen Theodor i knät, har börjat träna skidåkning för att fullborda klassikern i vinter.
Mattias Ågren och Christoffer Pettersson, med sonen Theodor i knät, har börjat träna skidåkning för att fullborda klassikern i vinter. Foto: Roger Pettersson

”Fina förhållanden”

– Som det ser ut nu kommer det bli mellan tre och sju minusgrader, så det ser ut att bli fina förhållanden.

Varken Mattias Ågren eller Christoffer Pettersson har kört Vasaloppet tidigare, men båda är ändå bekanta med terrängen. Mattias har kört Cykelvasan fem gånger och ifjol somras sprang Christoffer Stafettvasan tillsammans med arbetskamrater.

Nu har de två laddat upp med att umgås med sina barn. Christoffer är föräldraledig och Mattias som är lärare i Svanskog på halvtid och studerar på halvtid har sportlov. De åker upp till en stuga mellan Tandådalen och Hundfjället, ett par mil från startplatsen i Sälen, dagen före Vasaloppet.

Christoffer Pettersson är den av träningskompisarna som har koll på väder och före till Vasaloppet.
Christoffer Pettersson är den av träningskompisarna som har koll på väder och före till Vasaloppet. Foto: Roger Pettersson
Mattias Ågren visar upp medaljerna från Vätternrundan, Vansbrosimmet och Lindingöloppet. Nu saknas den för Vasaloppet för att fullborda en svensk klassiker.
Mattias Ågren visar upp medaljerna från Vätternrundan, Vansbrosimmet och Lindingöloppet. Nu saknas den för Vasaloppet för att fullborda en svensk klassiker. Foto: Roger Pettersson
Mattias Ågren med sonen Levis och Christoffer Pettersson med sin son Theodor.
Mattias Ågren med sonen Levis och Christoffer Pettersson med sin son Theodor. Foto: Roger Pettersson

Artikeltaggar

CykelvasanCyklarLidingöloppetLängdskidåkningLöpningMattila Ski MarathonSkidorSkidåkningSportlovSäffleSäffle HCTorsbyVasaloppetVätternrundanÅmålÅmåls SK

Så här jobbar PD med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.