Hoppa till huvudinnehållet

Västra Götalandsregionen stöder digital plattform som ska underlätta samåkning

Publicerad:
Ökad samåkning ska ge minskade utsläpp. Under 2023 pågår ett projekt där en ny plattform för samåkning över hela landet lanseras./ARKIVBILD
Ökad samåkning ska ge minskade utsläpp. Under 2023 pågår ett projekt där en ny plattform för samåkning över hela landet lanseras./ARKIVBILD Foto: Håkan Strandman

Västra Götalandsregionen är med och finansierar ett projekt som ska göra det lättare att samåka – tack vare en ny plattform.

Idén är enkel: Mer samåkning ska ge minskade utsläpp.

Utsläppen från inrikes transporter står för en tredjedel av Sveriges växthusgasutsläpp. En lösning för att minska på utsläppen är samåkning – alltså att åka samma sträcka tillsammans, i samma fordon. Med minskat antal fordon minskar utsläppen.

Samåkning kräver dock tillit för dem man ska samåka med, vilket tar tid att bygga upp. Nu sjösätts ett projekt som gör det enklare för medlemmar i till exempel en fotbollsklubb eller en bostadsrättsförening att åka tillsammans.

”En ketchupeffekt”

– Samåkningsfrågan är het – vi ser en ketchupeffekt nu där allt händer på en gång. Plattformen gäller för hela landet. Alla kan samåka överallt de vill – även utanför Sverige om man så vill, säger Mattias Jägerskog, grundare av Skjutsgruppen som har arbetat för samåkning i 16 år.

75 procent av Sveriges befolkning över 16 år är med i en eller flera föreningar. Det är utgångspunkten när den ideella föreningen Skjutsgruppen nu lanserar ett nytt verktyg för att enklare kunna åka tillsammans, ett projekt som finansieras av Västra Götalandsregionen och Vinnova.

Plattformen testas

Under 2023 testas plattformen av medlemmar i Friluftsfrämjandet, Skjutsgruppen och Naturskyddsföreningen, samt ett antal mindre föreningar. Andra organisationer över hela Sverige är välkomna att ansluta sig.

Rent praktiskt fungerar det så att Skjutsgruppen placerar en plattform – en widget – för samåkning på de deltagande föreningarnas webbplatser. Där går det både att erbjuda plats i ett fordon och att fråga om skjuts. På plattformen finns bland annat kalender, möjlighet att söka fram orter och att kommunicera.

Men själva samåkningen behöver inte alls vara kopplad till föreningen.

”Spännande att se”

Line de Verdier, regionutvecklare inom kollektivtrafik och infrastruktur på koncernkontoret i Västra Götalandsregionen, kommer att följa Skjutsgruppens projekt:

– Det ska bli spännande att se om det kan bidra till att både öka samåkningen i och knyta samman Västra Götaland. Vi behöver jobba med frågan från olika håll och tillsammans med fler aktörer för att hitta nya lösningar för ett ökat hållbart resande.

Fakta

Skjutsgruppen

Den ideella samåkningsrörelsen Skjutsgruppen samlar över 80 000 deltagare. När deltagarna ska åt samma håll erbjuder de sina tomma platser till varandra i olika fordon och delar lika på kostnaderna, eller bjuder varandra.

Det finns samåkningsgrupper över hela landet.

Artikeltaggar

FordonFriluftsfrämjandetKollektivtrafikMiljöNaturskyddsföreningenOrganisationerTrafikUtsläppVästra GötalandsregionenVinnova

Så här jobbar PD med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.