Hoppa till huvudinnehållet

Åmålsbor vädjar om hjälp till jordbävningsdrabbade – hundratals lådor skickade

Publicerad:
Räddningsarbetare och boende söker igenom rasmassor i staden Harem nära den turkiska gränsen, i Idlibprovinsen i Syrien.
Räddningsarbetare och boende söker igenom rasmassor i staden Harem nära den turkiska gränsen, i Idlibprovinsen i Syrien. Foto: Ghaith Alsayed

Läget är fortfarande akut efter jordbävningarna som drabbat Syrien och Turkiet. Hiba-föreningen i Åmål gör vad den kan för att hjälpa de katastrofdrabbade.

– Det värsta är att höra röster ropa på hjälp under rasmassorna, utan att kunna göra något, säger föreningens ordförande Hassan Dello.

En månad har gått sedan delar av nordvästra Syrien och sydöstra Turkiet drabbades av kraftig jordbävning. Byggnader ligger i ruiner, många människor har skadat och tiotusentals personer dött.

Samtidigt slår kyla, vattenbrist och sjukdomar hårt. Särskilt alla dem som tvingats lämna sina hem.

– Det är inte lika kallt där som här, men till skillnad från oss bor många av dem nu i tält. Då känns fem plusgrader väldigt kallt, säger Hassan Dello, vice ordförande för Hiba-förening i Åmål.

Dagliga behov

Föreningen strävar efter att hjälpa krisdrabbade människor genom att säkerställa deras dagliga behov av mat, kläder och mediciner. Insamlingen var redan redan igång när jordbävningen inträffade och hittills har 250 lådor med kläder och skor skickats från Åmål, via välgörenhetsorganisationen Nordisk hjälp i Malmö, till sydöstra Turkiet.

Sista leveransen görs på lördagen (4/3).

Khaled Dunia, till vänster, och Hassan Dello, till höger, är båda engagerade i insamlingen till de jordbävningsdrabbade. Dunia som ordförande för den ena av Åmåls två muslimska föreningar, och Dello som vice ordförande för Hiba-föreningen i Åmål.
Khaled Dunia, till vänster, och Hassan Dello, till höger, är båda engagerade i insamlingen till de jordbävningsdrabbade. Dunia som ordförande för den ena av Åmåls två muslimska föreningar, och Dello som vice ordförande för Hiba-föreningen i Åmål. Foto: Andreas Dagström

Svårt att nå fram

Nu vädjar föreningen om penninggåvor.

– Det kostar 4 000 kronor bara att transportera lådorna till Malmö. De pengarna hade vi hellre lagt på annat, som mat eller medicin, säger Hassan Dello.

I likhet med omkring 200 andra Åmålsbor har han vänner och anhöriga i katastrofområdet. Alla klarade lyckligtvis livhanken, men några förlorade sina hem.

– Jag har fortfarande en del av min kropp där nere, säger Hassan. Det som gör ont är att pengarna som Sverige och andra nu skänker till Syrien inte kommer fram, utan hamnar hos regimen. I norr styr opposition.

– Det är fruktansvärt. Jag kan inte beskriva med ord.

”Gör stor nytta”

Hassan Dello visar en bild hans syster tagit. Ett lågstadieklassrum. Bänkarna längst fram står tomma. Barnen som skulle ha suttit där är döda.

– Det värsta, har min bror berättat, är när man hör röster som ropar på hjälp under rasmassorna, utan att kunna göra något.

Många jordbävningsdrabbade tvingas nu bo i tält. Hjälpbehovet är stort. Bild från Idlib-provinsen i Syrien, där ett par hundra Åmålsbor har sina rötter.
Många jordbävningsdrabbade tvingas nu bo i tält. Hjälpbehovet är stort. Bild från Idlib-provinsen i Syrien, där ett par hundra Åmålsbor har sina rötter. Foto: Ghaith Alsayed

Hiba förening skickar sina hjälpsändningar till gränsen mellan Turkiet och Syrien. Att ta sig in i det krigsdrabbade Syrien är svårt. Sändningarna gör ändå stor nytta, då flera miljoner flyktingar har samlats vid gränsen.

Förhoppningsvis kan klädlådorna från Åmål följas av pengar.

– Hundra kronor betyder inte så mycket för oss som bor här, men det gör mycket nytta i Syrien, säger Hassan Dello.

Insamlingen görs via Swish och Hiba-föreningens Facebook-sida.

Den 28 februari hade 43 500 människor konstaterats döda efter jordskalven. 5,3 miljoner människor i Syrien ska ha lämnats hemlösa uppskattar FN-organet UNHCR.

100 färdigpackade lådor med kläder och skor stod på torsdagen staplade i moskén på Torggatan i Åmål i väntan på vidare transport.
100 färdigpackade lådor med kläder och skor stod på torsdagen staplade i moskén på Torggatan i Åmål i väntan på vidare transport. Foto: Andreas Dagström
På Hiba-föreningens Facebook-sida går det att följa donationerna fram till mottagaren.
På Hiba-föreningens Facebook-sida går det att följa donationerna fram till mottagaren. Foto: Andreas Dagström
Khaled Dunia och Hassan Dello hoppas kunna skicka mer pengar till de nödlidande framöver. Hittills har Hiba-föreningen i Åmål fått ihop cirka 25 000 kronor.
Khaled Dunia och Hassan Dello hoppas kunna skicka mer pengar till de nödlidande framöver. Hittills har Hiba-föreningen i Åmål fått ihop cirka 25 000 kronor. Foto: Andreas Dagström

Artikeltaggar

ÅmålFlyktingarHassan DaloJordbävningarKläderMedicinOlyckor och katastroferSyrienTurkiet

Så här jobbar PD med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.