Hoppa till huvudinnehållet

”Ett jättebra koncept, sa han” – Shekarabi (S) tog del av Åmåls fängelsevision

Publicerad:
Tidigare socialförsäkringsminister Ardalan Shekarabi (S), nu vice ordförande i justitieutskottet, informerades nyligen om Åmåls kriminalvårdskoncept. Foto: Lars Schröder/TT

Åmåls kommun jobbar enträget vidare med målet att få en kriminalvårdsanstalt. Nyligen presenterades visionen för ex-ministern Ardalan Shekarabi (S), vice ordförande i justitieutskottet.

– Ett jättebra koncept, sa han, säger kommunstyrelsens ordförande Michael Karlsson (M).

Det var vid ett Teams-möte i förra veckan som Ardalan Shekarabi (S) och Michael Karlsson (M) träffades. Deltog gjorde även samhällsbyggnadschef Björn Wennerström och Maria Bertilsson Sandin (S).

– De har bytt politiker i justitieutskottet efter valet. Nu informerar vi de nya om vår plan, säger Karlsson och tillägger:

– Det var ett bra samtal.

Shekarabi gav intryck av att gilla Åmåls koncept. Det sa han uttryckligen, minns Karlsson:

– Han lyssnade intresserat, ställde kloka frågor.

Kommunstyrelsens ordförande Michael Karlsson (M) är nöjd med mötet.
Kommunstyrelsens ordförande Michael Karlsson (M) är nöjd med mötet. Foto: Andreas Dagström

I slutändan är det kriminalvården som bestämmer var eventuella nyetableringar ska ske. Men partierna bakom Tidö-avtalet flaggar för ett ökat behov av platser framöver.

– I första hand plockar myndigheten då lågt hängande frukter, vilket innebär utbyggnader av befintliga anstalter. Men när det sedan blir tal om nyetablering, då ska Åmål ligga långt fram. Vi ska vara en lågt hängande frukt i den kategorin, säger Michael Karlsson (M).

Inga nya möten eller resor med anledning av Åmåls kriminalvårdskoncept är för närvarande inplanerade. Arbetet rullar på i det tysta med att finslipa konceptet.

Ser ni några huvudkonkurrenter?

– Många kommuner vill ha etablering, men jag tror att vi ligger långt framme, säger Michael Karlsson.

Maria Bertilsson Sandin (S) var inbjuden till mötet för att Alliansen tycker det är viktigt att politiker från både styrande partier och opposition är delaktiga i och informerade i frågan.

Artikeltaggar

AlliansenÅmålÅmåls kommunArdalan ShekarabiBjörn WennerströmBrott, lag och rättKommunstyrelsenKriminalvårdMaria Bertilsson SandinMichael KarlssonNyetableringarPolitik

Så här jobbar PD med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.