Hoppa till huvudinnehållet

Lantbrukarnas mående ska kartläggas – avsatt 3,5 miljoner: ”Det är jättebra”

Publicerad:
Målet med det nya projektet är att öka kunskaperna om lantbrukares psykiska hälsa och deras bakomliggande arbetsmiljö- och livssituation.
Målet med det nya projektet är att öka kunskaperna om lantbrukares psykiska hälsa och deras bakomliggande arbetsmiljö- och livssituation. Foto: Fredrik Sandberg/TT

Hur mår Sveriges lantbrukare? Nu ska den psykiska hälsan hos lantbrukarna kartläggas. Grästorparen Sofia Karlsson är ordförande i Lantbrukarnas Riksförbund Västra Götaland, hon ställer sig väldigt positiv till projektet.

– Jag tycker det är jättebra att man nu ska genomföra den här studien och titta på den här frågan.

Sveriges lantbrukare är en viktig yrkesgrupp i samhället, inte minst med tanke på vår livsmedelsförsörjning. Men hur mår de egentligen?

Peter Lundqvist på Sveriges lantbruksuniversitet har under 35 år forskat om lantbrukarnas arbetsmiljö. I ett nytt projekt har han och hans kollegor fått i uppdrag av Jordbruksverket att kartlägga lantbrukarnas psykiska hälsa.

Peter Lundqvist på Sveriges lantbruksuniversitet har under 35 år forskat om lantbrukarnas arbetsmiljö.
Peter Lundqvist på Sveriges lantbruksuniversitet har under 35 år forskat om lantbrukarnas arbetsmiljö. Foto: Marianne Persson

I ett pressmeddelande från Sveriges lantbruksuniversitet uttrycker Peter Lundqvist bland annat:

”Vi vet väldigt lite om den svenske lantbrukarens psykiska hälsa, men i andra studier har vi fått tydliga signaler om att de inte alltid mår så bra psykiskt. Personligen vill jag uppnå en avdramatisering av psykisk ohälsa bland lantbrukare.”

Han fortsätter:

”Det ska vara lika naturligt att prata om att man är orolig, ledsen, stressad eller deprimerad som att man brutit armen, stukat foten eller fått sy ett större sår”

Till det nya projektet har Jordbruksverket avsatt totalt 3,5 miljoner kronor, under åren 2023–2025. Målet är att öka kunskaperna om lantbrukares psykiska hälsa och deras bakomliggande arbetsmiljö- och livssituation.

Positiv till projektet

Grästorparen Sofia Karlsson är ordförande i Lantbrukarnas Riksförbund Västra Götaland, hon ställer sig väldigt positiv till projektet. Bland annat lyfter hon den positiva aspekten ur beredskapsperspektiv:

– I och med osäkerheten inför vad som händer med marknaden, svängningarna i ekonomin och kriget så blir beredskapsfrågan så oerhört mycket mer påtaglig. Skulle väldigt många lantbrukare helt plötsligt må jättedåligt och det inte fungerar, hur skulle det då fungera om vi hamnade i en riktig kris?

Sofia fortsätter:

– Kan vi då redan nu identifiera vad vi kan göra förebyggande så kan vi jobba på det, så att vi har en stabil lantbrukarkår både när allt fungerar bra men som också när det är kris kan fortsätta och göra det fantastiska arbetet som de gör varje dag. Så ur ett beredskapsperspektiv känns det jättebra att man gör det här nu.

Sofia Karlsson är  ordförande i Lantbrukarnas Riksförbund Västra Götaland.
Sofia Karlsson är ordförande i Lantbrukarnas Riksförbund Västra Götaland. Foto: Emma Edling

Vad är din upplevelse av psykisk ohälsa hos lantbrukare i Västra Götaland?

– Jag är ganska övertygad om att lantbrukarna mår ungefär så som övriga samhället mår, men vi kanske är mindre vana att prata om våra känslor. Bor man i en större stad så är det ganska naturligt att gå till någon och prata om sina känslor. Det är inte lika naturligt när man bor på landet såhär.

Hon fortsätter:

– Man håller det nog mer för sig själv. En del utav våra lantbrukare lever själva på sin gård och det är klart att det blir extra utmanande om man inte har någon att prata med till vardags.

Olika stress- och orosfaktorer som lantbrukarna upplever kan bland annat vara ekonomi, regelverk, myndighetsutövning, hot och hat.

Sofia Karlsson hoppas att projekten kan leda till att frågan om lantbrukarnas psykiska hälsa besvaras och att projektet förhoppningsvis resulterar i rätt verktyg för att förbättra och förebygga psykisk ohälsa bland lantbrukarna:

– Jag tycker det är jättebra att man nu ska genomföra den här studien och titta på den här frågan. Jag tycker det känns jättepositivt.

Artikeltaggar

ArbetsmiljöLantbrukLRFPsykisk ohälsaSveriges lantbruksuniversitet

Så här jobbar PD med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.