Hoppa till huvudinnehållet

Mycket färg och gärna stort när Eva Olsson målar tavlor

Publicerad:
Eva Olsson med en av sina tavlor som finns med på utställningen på stadshotellet i Åmål.
Eva Olsson med en av sina tavlor som finns med på utställningen på stadshotellet i Åmål. Foto: Liselotte Lans

Inga små petiga detaljer. Helst stort och yvigt. Det är det som oftast gäller när Åmålsbon Eva Olsson skapar sin konst. På söndag har hon vernissage på Stadshotellet i Åmål.

– Ja, jag gillar att måla yvigt, skrattar Eva Olsson som just nu är aktuell med en ny utställning. Och det ska vara stor storlek på tavlorna och mycket färger. Även om det också blir några verk i mindre format.

Konstnärlig familj

Eva Olsson har målat i cirka tio års tid. Hon är född och uppvuxen i Bengtsfors, men flyttade till Åmål på 1970-talet. Att måla tavlor var inget hon ägnade sig åt när hon var yngre utan skapandet kom igång när hon gick i pension. I vart fall skapandet av tavlor. Eva har alltid varit intresserad av konst i olika former som att sy och väva.

– Ja, jag vävde ju mycket förr, säger hon.

Hon nämner även sin egen mamma som var konstnärlig, fast hon inte kunde ägna sig så mycket åt det. Eva minns hur hennes mamma målade väldigt fina påskbrev och färgade garn samt vävde. Så det konstnärliga finns där och även hos en av Evas döttrar som studerade på Stenebyskolan.

En av de större tavlorna som visas på Eva Olssons utställning. Den här hänger i stadshotellets matsal.
En av de större tavlorna som visas på Eva Olssons utställning. Den här hänger i stadshotellets matsal. Foto: Liselotte Lans

Nya på gång

– Jag gick kvällskurser hos konstnären Lars-Erik Ohlsson, berättar Eva Olsson. Då började jag med att måla pyttesmå tavlor, men det passade inte mig.

Hon målar sina verk i akryl och olja. Helst akryl. Och hon har alltid minst en ny tavla på gång i sin ateljé i hemmet.

Eva Olsson har haft flera egna utställningar och nu är det dags för en utställning på Åmåls stadshotell. Vernissagen är på söndag den 5 mars och sedan ska tavlorna hänga kvar på hotellet i två månader.

– Det är nog fjärde gången jag visar min konst på Stadshotellet, säger hon.

Tavlan bakom Eva har fått en vacker guldram som passar fint till motivet. Den visas också på den aktuella utställningen.
Tavlan bakom Eva har fått en vacker guldram som passar fint till motivet. Den visas också på den aktuella utställningen. Foto: Liselotte Lans

Färgrika tavlor

Tavlorna, ett 25-tal, finns att beskåda i stora matsalen samt på Bakfickans väggar. Det är mycket färger och många olika färger i målningarna. Flera av tavlorna är gjorda med collage.

– Jag gillar att variera med olika färger, säger Eva Olsson när hon visar vilka tavlor som hängts upp för beskådan på hotellet.

Artikeltaggar

ÅmålBengtsforsKonstNöje/KulturStenebyUtställningarVernissager

Så här jobbar PD med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.