Hoppa till huvudinnehållet

Bengtsforshus vd polisanmäler kommunen för förtal

Publicerad:
Reporter Ove Rydh
Ove Rydh
ove.rydh@provinstidningen.se
Bengtsforshus sparkade vd Pär Nilsson polisanmäler nu Bengtsfors kommun för förtal./ARKIVBILD
Bengtsforshus sparkade vd Pär Nilsson polisanmäler nu Bengtsfors kommun för förtal./ARKIVBILD Foto: Conny Hultgren

Bengtsforshus sparkade vd polisanmäler kommunen för förtal. Han menar att kommunen far med osanningar i utredningen och utredningen vänder sig emot att uppgifter ur den spridits på kommunens hemsida och på sociala medier.

Det är Sveriges Radio Väst som publicerat nyheten om att det kommunala bostadsbolaget Bengtsforshus vd Pär Nilsson polisanmäler Bengtsfors kommun

Nilsson avskedades för en dryg vecka sedan under omdiskuterade former. Nu har han bestämt sig för att polisanmäla, både kommunledningen och kommunens toppolitiker, för förtal.

– Jag vill ha upprättelse, säger Pär Nilsson till P4 Väst.

Turerna har varit många kring Bengtsforshus den senaste tiden. Bakgrunden är främst resultatet av två konsultutredningar som dels pekar på att Pär Nilsson kan ha gjort sig skyldig till trakasserier mot en medarbetare på Bengtsforshus, dels att han kan ha utfört misstänkta ekonomiska oegentligheter och dels att han även ska ha ingått ett mycket ifrågasatt fallskärmsavtal.

Utredaren menar att det inte kan uteslutas att brott har begåtts och anser att en anmälan bör göras till Ekobrottsmyndigheten.

Detta sammantaget ledde till Bengtsforshus styrelse valde att fatta beslut om att genomföra arbetsrättsliga åtgärder för att entlediga Pär Nilsson från posten som vd.

Det fackliga ombudet från Unionen hävdar å sin sida att Bengtsforshus har brutit mot kollektivavtalet när man sparkade Pär Nilsson och att någon regelrätt MBL-förhandling inte har skett.

Pär Nilsson säger till P4 Radio Väst att det förekommer en massa lögner i utredningen.

– Man ger sig på mig som person, säger han till Radio Väst.

Nilsson vänder sig främst mot att kommunen lagt upp delar av resultatet av utredningen på sin hemsida och på sociala medier.

– Jag vill ha upprättelse. Och en offentlig ursäkt från den som är ansvarig för publiceringen på alla de här medierna, säger Pär Nilsson till Radio Väst.

(Texten uppdateras)

Artikeltaggar

Bengtsfors kommunBrottBrott, lag och rättEkobrottsmyndighetenMedierP4 VästPär NilssonSociala medierSveriges Radio P4UnionenUtredningar

Så här jobbar PD med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.