Skolan uppmanar föräldrar skicka med mellanmål: ”Finns de som inte har råd”

Publicerad:
Många elever tar med sig frukt eller riskakor till skolan för att fylla på energidepåerna under dagen. Foto: Henrik Montgomery/TT

Skolan ska vara avgiftsfri, enligt skollagen. Ändå uppmanas föräldrar att skicka med mellanmål till sina barn för att de ska orka med hela skoldagen.

– Jag tycker att det är dåligt att de uppmanar att skicka med mellanmål. Det finns faktiskt de som inte har råd att skicka med mellanmål varje dag, säger en Tösseförälder.

– Vi säger att det finns en möjlighet att skicka med mellanmål, inte att de ska göra det, säger Daniel Nordström, verksamhetschef för grundskolan i Åmål.

Skolan ska huvudsakligen vara avgiftsfri, står det i skollagen. Det får förekomma enstaka inslag av små kostnader för eleverna, till exempel en färdbiljett eller en mindre entréavgift till ett museum, men inte regelbundna kostnader.

En uppmaning om att föräldrarna kan skicka eleverna ett mellanmål till skolan. Rör det sig om en regelbunden kostnad som i så fall inte skulle vara förenlig med skollagen? Det menar en förälder till ett barn på Tösse skola som har skickat in ett klagomål till kommunen i frågan.

I de två senaste månadsbreven har föräldrarna uppmanats att skicka med mellanmål till skolan.

”Det är också önskvärt att barnen tar med sig en frukt, riskaka, macka till skolan som mellis. Vi har fruktstund 9.30 varje dag innan vi går ut på rast. Vid den här tiden behöver barnen fylla på med energi för att orka sista tiden innan lunch”, stod det i januaris månadsbrev för en klass.

I månadsbrevet för februari kom det ytterligare en påminnelse om mellanmål.

”Jag påminner också om frukt, riskaka eller smörgås så barnen kan fylla på med lite energi på förmiddagen”,

Föräldern har reagerat på uppmaningen om medhavt mellanmål och menar att det strider mot principen om en avgiftsfri skola. Något föräldern också får visst medhåll i vid kontakten med Skolverket.

”Maten i förskolan och grundskolan ska vara näringsriktig och kostnadsfri. Även små kostnader kan vara betungande för hushåll med svag ekonomi om de förekommer vid upprepade tillfällen”, skriver Skolverket i sitt svar.

”Behöver ett mellanmål”

Det kritiska läget är under förmiddagen, före lunchen klockan elva, menar föräldern. Eleven åker buss till skolan och behöver därför äta frukost senast klockan 7.00. Runt elvatiden äter klassen lunch.

– De behöver ett mellanmål på förmiddagen när de är så pass små. Jag tycker det är helvete att de skär ner för barnen. Min önskan är att de ska få mellanmål. Det är inte bara jag som tycker att det här är dåligt.

I dessa tuffa tider riskerar mellanmålsuppmaningen att bli en klassfråga, menar föräldern.

– Det finns faktiskt de som inte har råd att skicka med mellanmål varje dag.

Det är huvudmannen för skolan, i det här fallet Åmåls kommun, som bär ansvaret för att skolan är avgiftsfri. Daniel Nordström, verksamhetschef för grundskolan i Åmål, menar att uppmaningen inte strider mot lagen om en avgiftsfri skola.

– Det finns alltid ett tolkningsutrymme, men vi ser det inte som att vi ställer något krav utan att det finns en möjlighet att skicka med mellanmål. Skolan ska vara avgiftsfri. I det här enskilda fallet handlar det om en kommunikationsmiss.

Frukten drogs in

Den berörda klassen fick tidigare frukt under förmiddagen men det har dragits in till följd av besparingar.

– Vi har tidigare serverat frukt dagligen i den här klassen men nu har vi kollat om vi kan se över vissa kostnader som inte är lagstadgade, säger Daniel Nordström.

Upplever ni att det är många elever som är trötta och skulle behöva extra energi i form av mellanmål under skoldagen?

– Det kan nog se olika ut beroende på ålder. Skolan ska tillhandahålla det som är lagstadgat, näringsriktiga skolluncher. Nåt barn kanske behöver ha med något extra.

Många frågor

Frågan är på intet sätt unik för Åmåls kommun. Skolverket har fått många frågor kring vad som egentligen gäller kring medhavt mellanmål till skolan den senaste tiden.

”När det gäller grundskolan är utgångspunkten är att skolgången ska vara avgiftsfri. Det får förekomma enstaka inslag som kan medföra en obetydlig kostnad för eleverna. Skolan behöver göra en helhetsbedömning av samtliga kostnader som belastar en elev under ett läsår, då belopp som vart och ett för sig kan bedömas som obetydliga, men tillsammans kan strida mot bestämmelserna om en avgiftsfri skola”, skriver Aida L Normohammadi, undervisningsråd på Skolverket, i ett mejlsvar.

Artikeltaggar

ÅmålÅmåls kommunBarnGrundskolanSkola och utbildningSkolorSkolverketTösse

Så här jobbar PD med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.

Läs vidare