Hoppa till huvudinnehållet

Fullmatade novelldagar väntas på Sagabiografen

Publicerad:
Caroline Albertine Minor hör till de mest hyllade danska författarna i en ny generation. I helgen gästar hon Nordiska novelldagarna i Åmål.
Caroline Albertine Minor hör till de mest hyllade danska författarna i en ny generation. I helgen gästar hon Nordiska novelldagarna i Åmål. Foto: Naina Helén Jåma/TT

För 14:e gången i ordningen bjuder Bokdagar i Dalsland i helgen in till Nordiska novelldagar, den här gången på Sagabiografen i Åmål. Jonas Karlsson, Kristian Petri och den danska författaren Caroline Albertine Minor är några av gästerna.

När Sveriges största och äldsta novellfestival nu är tillbaka, utan pandemibegränsningar, är det med sitt maffigaste program hittills. Jonas Karlsson, Balsam Karam, Johanna Holmström (Finland), Åsa Moberg, Björn Runge, Roskva Koritzinsky (Norge), Cecilia Davidsson och Caroline Albertine Minor (Danmark) är några av novellisterna på plats under festivalen som pågår under fredagen och lördagen.

Programmet presenterat för Nordiska novelldagarna – toppnamn intar Saga i Åmål

Festivalen invigs på fredagskvällen. Unga Åmålstjejen Shahad Ali Mohamed, 2022 års Dalslands Sparbanksskrivarstipendiat för unga och krönikör i PD, är först ut. Hon kommer att läsa sin prisade novell ”Borta bra men hemma bäst, men var är hemma?”.

Fredagskvällen övergår sedan i ett scensamtal mellan Kristian Petri och Yukiko Duke, varpå skådespelaren och författaren Jonas Karlsson läser ett stycke ur Kristian Petris nya bok.

Dalslandsbördiga Kristian Petri är ett av dragplåstren på festivalen. Han släppte nyligen en samling reseskildringar i form av kortprosa i ickefiktivt format. Han är även aktuell med den omtalade dokumentärfilmen ”Världens vackraste pojke” – en skildring om hur Björn Andrésen blev världskändis när han för 50 år sedan, som 15-åring, spelade i Luchino Viscontis ”Döden i Venedig”.

Dokumentärfilmen visas som avslutningsnummer på lördagen. Innan filmvisningen möts Kristian Petri och Yukiko Duke, festivalens moderator, i ett samtal om filmen tillsammans med Kristina Lindström, filmens andra regissör, och filmens huvudperson Björn Andrésen.

Artikeltaggar

Björn AndrésenCaroline Albertine MinorDalslandDokumentärfilmFestivalerFilmFilmerFinlandFörfattareJonas KarlssonKristian PetriNöje/KulturNorgeYukiko Duke

Så här jobbar PD med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.