Nior reser i förintelsens fotspår: ”Eleverna växer på en sån här resa”

Publicerad:
Elva elever får chansen att följa med på resan: Smilla Johansson, Tilde Körner, Agnes Troland, Anne-Louise Vestlund, Maya Storm, Julia Svensson, Moa Weiberg, William Halldin, Jonathan Cederwall, Shawqy Dalo och Olle Loftman. Gruppen flankeras av resursläraren Annika Runelid och historieläraren Marie Teiler som också kommer att åka med på resan. Foto: Fredrik Tacacho

I maj åker elva Kristinebergsnior och tre lärare till Polen för en resa i förintelsens fotspår. Under måndagen fick gruppen besök av Niklas Blom från Svenska kommittén mot antisemitism, som en del i förberedelserna inför resan.

– Eleverna har ofta bra koll på andra världskriget men de har inte förstått vilken roll antisemitismen spelat, säger Niklas Blom.

Niondeklassarna är redan väl pålästa kring andra världskriget men de fick ändå några ögonöppnare under Niklas Bloms föreläsning under måndagen. Han berättade bland annat om hur judarnas frihet stegvis begränsades under åren fram till krigsutbrottet under 1930-talet. Hur lagar stiftades med tydliga avsikter att avskärma judarna och skapa ett utanförskap.

– Det skedde hundratals små steg innan man deporterade judarna, säger han.

Föreläsningen var en viktig del i elevernas förberedelse inför den studieresa de ska göra till Polen i början av maj. Då väntar besök i bland annat Krakow och det ökända fånglägret Auschwitz några mil därifrån. Även om besöket i det forna fånglägret brukar göra starkast intryck på eleverna är det viktigt att få hela bilden, hur det kunde se ut i städerna och i byarna vid den här tiden, säger Niklas Blom.

– Det är spännande att se hur eleverna växer på en sån här resa. Det är viktigt att visa att det finns ett liv även utanför historieböckerna.

De elever som var intresserade av resan fick anmäla sitt intresse genom att skriva ett brev där de motiverade varför de ville följa med. Bland ett 30-tal intresserade valdes elva elever ut. Urvalet skedde av Kristin Björk, projektledare på Europa Direkt Fyrbodal, som läste breven anonymt.

Bekostas av kommunen

Resan bekostas av kommunen, inom ramen för Åmåls internationella strategi där en del handlar om att ge unga möjligheter till internationell rörlighet och att skaffa sig erfarenheter utomlands på olika sätt.

Min farmor flydde till Sverige från Norge under andra världskriget. Hennes pappa var politiskt aktiv så de tvingades fly hit.

Elva elever och tre lärare kommer att följa med på resan som sker i samarbete med Svenska kommittén mot antisemitism. Både under och efter resan kommer deltagarna att dela med sig av sina erfarenheter på olika sätt, bland annat till klasskamraterna. Niklas Blom kommer även att komma tillbaka till skolan, efter resan, för uppföljningssamtal.

– Då kommer vi att prata om vad vi kan göra med den kunskapen som vi har fått till oss, säger Niklas Blom.

Olle Loftman i 9A är en av eleverna som får chansen att följa med på resan. Både ett historiskt och personligt intresse fick honom att ansöka, berättar han.

– Min farmor flydde till Sverige från Norge under andra världskriget. Hennes pappa var politiskt aktiv så de tvingades fly hit, säger han.

Vad ser du mest fram emot när det gäller resan?

– Just upplevelsen, att besöka platserna där det hände.

Jonas Blom från Svenska kommittén mot antisemitism var på måndagen på plats på Kristinebergskolan för att förbereda en grupp nior som i maj åker ner till Polen för en resa i förintelsens fotspår.
Jonas Blom från Svenska kommittén mot antisemitism var på måndagen på plats på Kristinebergskolan för att förbereda en grupp nior som i maj åker ner till Polen för en resa i förintelsens fotspår. Foto: Fredrik Tacacho
Eleverna fick i uppdrag att kolla igenom de lagar som gällde för judarna.
Eleverna fick i uppdrag att kolla igenom de lagar som gällde för judarna. Foto: Fredrik Tacacho

Artikeltaggar

Åmåls kommunAndra världskrigetAuschwitzFörsta världskrigetKrakówKristinebergskolanLärarePolenSkola och utbildning

Så här jobbar PD med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.

Läs vidare