Hoppa till huvudinnehållet

Om fängelse och galgbacke

Publicerad:
Modell av en cell i den rullande utställning Kriminalvården arrangerade 2020 i samband med aviseringen av myndighetens planer på att etablera ett nytt fängelse. 
Den anstalten hamnade i östra Sverige.
Modell av en cell i den rullande utställning Kriminalvården arrangerade 2020 i samband med aviseringen av myndighetens planer på att etablera ett nytt fängelse. Den anstalten hamnade i östra Sverige. Foto: Johan Nilsson/TT

Detta är en åsiktsartikel och innehållet är skribentens eller skribenternas egna uppfattningar.

Fängelset är en för Åmål lockande etablering. Vi har redan nämnt att det på Stadshuset jobbats metodiskt och framåtriktande för att ro projektet i hamn.

Regering, tjänstemän och senast socialdemokratiska oppositionen har bearbetats. Med gott underlag, som ska tala för Åmål som bra ställe för ett fängelse.

Bra att Åmålsdelegationerna gör gott intryck. Men låt oss minnas och något dämpas av att alla som uppvaktas i såna här sammanhang förstås är artigt intresserade och säger uppskattande saker. Skam annars.

Fängelser kan emellertid sällan eller aldrig användas som lokaliseringsåtgärd. Regering och riksdag bestämmer om nytillskott. Men det är Kriminalvårdsstyrelsen som avgör var nya fängelser ska läggas. Och då hoppas vi att Åmåls arbete bär frukt.

Krämpor är ett kärt samtalsämne. Åtminstone för innehavaren av själva krämpan. Fast. Oftast har samtalspartnern något eget läkarbesök, benbrott eller dylikt att bidra med.

Själv kan jag nämna att i denna vecka blir det äntligen knäbyte. Vänsterknät, för den som är särskilt intresserad. Ingreppet borde skett för längesen.

Tack vare en sån där orättvis försäkring fick jag snabbt tid på Carlanderska i Göteborg. Fast man tar där även emot ordinarie patienter från Västra Götalandsregionen.

Carlanderska ligger ju nära Liseberg. Platsen kan möjligen oroa genom dess en gång motsatta verksamhet. Just där på kullen låg 1702–1809 Göteborgs avrättningsplats. Och galgen stod kvar ända till 1859 som en kuslig påminnelse.

Stockholm hade genom donationer byggt Sophiahemmet. Göteborgarna ville inte vara sämre. Industrifamiljen Carlander‚ med ägarintressen i bland annat Gamlestadens Fabriker och SKF, donerade tillsammans med andra företagare pengar till det som 1927 blev Carlanderska sjukhemmet.

Knäoperationer är numera rutingöra. Nästan alltid med gott resultat. Så ingreppet oroar mig inte. Fast någon kolumn nästa tisdag kan jag inte garantera. Någon dags svår smärta kan påverka och ytterligare försämra omdömet.

Själva operationsplatsen med dess mörka historia med galge och annat, oroar inte heller. När det för en gångs skull ska sågas i benstommen, ska det ske på en plats med proveniens. Sånt höjer värdet, har jag lärt av Antikrundan.

Artikeltaggar

ÅmålÅmåls kommunAntikrundanBrott, lag och rättFängelseFörsäkringarGöteborgHistoriaKriminalvårdenLisebergOroligheterSKFStockholmVästra Götalandsregionen