Hoppa till huvudinnehållet

Ur PD:s arkiv: Nybildat Åmålsföretag tillverkar nytt världspatent

Publicerad:
Uppfinnaren Elis Andreasson i båten kontrollerar att luften från monsunsäcken passerar munstycket. Hans Blomgren sköter säcken och vittnen är verkmästare Karl-Erik Gustafsson och fabrikschef Olof Lindahl.
Uppfinnaren Elis Andreasson i båten kontrollerar att luften från monsunsäcken passerar munstycket. Hans Blomgren sköter säcken och vittnen är verkmästare Karl-Erik Gustafsson och fabrikschef Olof Lindahl.

Här är något av vad Provinstidningen skrev om för 10, 25 och 50 år sedan.

2013

S-kvinnor i Åmål vill ha jämställd snösväng. Kvinnor använder gång- och cykelvägar oftare än män. Ur ett jämställdhetsperspektiv bör därför cykelbanor snöröjas tidigare. Det anser de socialdemokratiska politikerna Cajsa Branchetti Hallberg och Laila Andrén i en motion till Åmåls kommunfullmäktige. Förebilden är Karlskoga kommun, där cykelbanor röjs före gator och vägar.

1998

Åmåls Motorklubb befinner sig i kris. Om inte motorintresserade i Åmål med omnejd ställer upp den här gången avvecklas verksamheten. ”Det gäller liv eller död för klubben”, säger ordföranden Lennart Tjus. Antalet medlemmar i Åmåls Motorklubb har halverats på några år. Klubben låg stadigt på 300 medlemmar, men när man senast räknade efter fanns 150 kvar.

1973

Ett nybildat företag i Åmål presenterade sig igår och den artikel det kommer att tillverka – en världsartikel. Företaget som heter Monsun Equipment Aktiebolag är helt nybildat och skall arbeta med produktion och försäljning av uppblåsbara artiklar, i första hand den så kallade Monsunsäcken som har uppfunnits av ingenjör Elis Andreasson i Vänersborg. Det handlar om en anordning som i en framtid kan komma att ersätta alla de nuvarande pumpar som finns för luftmadrasser, gummibåtar och andra föremål.

Artikeltaggar

ÅmålCajsa Branchetti HallbergEkonomiFörsäljningGång- och cykelvägJämställdhetKarlskoga kommunKommunfullmäktigeLaila AndrénSamhälleVänersborg

Så här jobbar PD med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.