Hoppa till huvudinnehållet

Säffle kommun säger nej till ny kärnkraft på nya platser

Publicerad:
Reporter Nathalie Forsström
Nathalie Forsström
nathalie.forsstrom@saffletidningen.se
En stor del av Säffle kommunfullmäktiges möte på måndagskvällen kom att handla om kärnkraft. Den här bilden är från kärnkraftverket O3:an på Simpevarpshalvön utanför Oskarshamn.
En stor del av Säffle kommunfullmäktiges möte på måndagskvällen kom att handla om kärnkraft. Den här bilden är från kärnkraftverket O3:an på Simpevarpshalvön utanför Oskarshamn. Foto: Adam Ihse/TT

Det råder delade meningar politiskt om hur Säffle kommun ska ställa sig i frågan om att tillåta ny kärnkraft på nya platser.

Efter en lång debatt och omröstning i kommunfullmäktige blev beslutet att Säffle kommun inte vill tillåta ny kärnkraft på nya platser.

Säffle kommun har fått möjlighet att svara på en remiss från klimat- och näringslivsdepartementet om promemorian ”Ny kärnkraft i Sverige – ett första steg”. I den finns förslag till ändringar i miljöbalken och kärntekniklagen med syfte att öka möjligheterna att tillåta uppförande och drift av nya kärnkraftsreaktorer. Förslaget är att ta bort bestämmelsen i miljöbalken som säger att regeringen enbart får tillåta ny kärnkraftsreaktor om den ersätter en permanent avstängd reaktor och uppförs på en plats där någon av de befintliga reaktorerna är lokaliserade. Förslaget är att lagändringarna ska träda i kraft 1 mars nästa år.

Svar på remiss

En stor del av kommunfullmäktiges möte på måndagskvällen handlade om vad kommunen ska skriva i sitt remissvar.

Politiker från Moderaterna, Sverigedemokraterna, Liberalerna och Kristdemokraterna argumenterade för att ställa sig bakom utredningens förslag.

Inte på nya platser

Kommunstyrelsens ordförande Dag Rogne (C) tyckte däremot inte att förslaget skulle godkännas i sin helhet. Han yrkade istället på kommunstyrelsens förslag som innebär att man anser att kärnkraft inte ska finnas på platser där det inte redan finns idag. Dag Rogne uppgav att han som skogs- och jordbrukare istället förespråkar solenergi och bioenergi från skogen och åkrarna.

– Kärnkraften är inte säkrare nu än vad den har varit tidigare och risken ökar om den sprids ut över landet. När det gäller säkerhet finns oavsett säkerhetssystem den mänskliga faktorn. Vi säger nej till ny kärnkraft där det inte redan finns idag, sade Dag Rogne.

Politiker från Centerpartiet, Socialdemokraterna, Sjukvårdspartiet, Vänsterpartiet och Miljöpartiet ställde sig bakom kommunstyrelsens förslag.

Blev omröstning

Efter omröstning stod det klart att kommunfullmäktige beslutade enligt kommunstyrelsens förslag som innebär att svarets ska bli att Säffle kommun anser att det inte ska finnas någon ny kärnkraft på nya platser. 22 personer röstade för det förslaget. Det var 19 personer som röstade för att istället godkänna förslaget i sin helhet och därmed öppna för möjligheten till kärnkraft på nya platser.

Ingalill Rosell (SiV), Jimmy Jonasson (SD), Magnus Jansson (L), Jonas Larsson (M), Nina Andersson (M), Malin Wallerius (KD) och Thomas Jarlhamre (M) reserverade sig mot beslutet.

Artikeltaggar

Ann MlakarDag RogneErik EvestamJimmy JonassonKommunfullmäktigeKommunstyrelsenKärnkraftMagnus JanssonPolitikSäffle kommunThomas Jarlhamre

Så här jobbar PD med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.