Hoppa till huvudinnehållet

T-shirt med sladd: Åmålsbo åtalas för teknisk hjälp till teoriprovsfuskare

Publicerad:
En 39-årig Åmålsbo åtalas för medhjälp till fusk vid teoriprov för körkort. Han ska ha försett två personer med teknisk utrustning för att kunna fuska.
En 39-årig Åmålsbo åtalas för medhjälp till fusk vid teoriprov för körkort. Han ska ha försett två personer med teknisk utrustning för att kunna fuska. Foto: Ingvar Karmhed / SvD/TT

En t-shirt med insydd sladd, en mobiltelefon, en wifi-dosa och en liten kamera påträffades på en 53-årig man som gjorde ett körkortsprov i Borås.

Utrustningen tillhandahölls av en 39-årig Åmålsbo som åtalas misstänkt för att ha gjort business av att hjälpa personer att fuska med teoriprovet för körkort.

Den 24 februari 2021 greps en 53-årig man från Blekinge när han gjorde ett teoriprov på Trafikverket i Borås. På honom påträffades elektronisk utrustning för att kunna fuska på provet.

Bland utrustningen fanns en mobiltelefon. Innehållet i telefonen ledde polisen på spåren till Åmål, där en husrannsakan gjordes hos en 39-åring. Hos honom hittades och beslagtogs stora mängder liknande elektronisk utrustning (se faktaruta).

I det materialet hittades också bevis som talar för att 39-åringen tillhandahållit utrustning till ytterligare minst ett teoriprovsfusk. Den 19 maj i fjol dömdes en 40-årig Malmöbo för att ha fuskat på liknande sätt vid ett teoriprov i Stockholm den 28 maj 2021.

Enligt åklagaren använde sig även han av elektronisk utrustning tillhandahållen av Åmålsbon.

– Jag påstår att den utrustning som användes vid fusken på teoriproven i Borås och i Stockholm kommer från Åmålsbon, säger assistentåklagare Madelene Ekestolpe på åklagarkammaren i Borås.

I bevisningen finns en Swishöverföring från den dömde för fusket i Stockholm till Åmålsbon, dagen före teoriprovet där fusket upptäcktes.

Med tanke på den mängd utrustning som beslagtogs vid husrannsakan hos 39-åringen så verkar hans verksamhet vara omfattande, kanske spridd över stora delar av södra Sverige. Man kan också i de beslagtagna mobiltelefonerna se Swishöverföringar från en mängd personer, till Åmålsbon.

– Jag vill inte spekulera i omfattningen av verksamheten. Det är två fall som jag åtalar för, säger Medelene Ekestolpe.

Den 39-årige Åmålsbon åtalas för grov medhjälp till osann försäkran i två fall.

I det ena fallet har den 40-årige Malmöbon redan dömts vid Stockholms tingsrätt, till villkorlig dom och dagsböter för grov osann försäkran.

I det andra fallet åtalas 53-åringen från Blekinge av Borås tingsrätt för samma brott, grov osann försäkran.

39-åringens utrustning

Här är en del av vad som beslagtogs vid husrannsakan hos Åmålsbon som misstänks för grov medhjälp till osann försäkran:

T-shirt med insydd sladd

Väska med sytillbehör

11 mobiltelefoner

Mer än 37 sim-kort

Minst 7 hörsnäckor

Trådlös utrustning – 5 st

Trådlös wifi – 9 st

3 pekdatorer

1 bärbar dator

5 USB-minnen

4 kameror

Elektronisk utrustning, batterier och magneter

Artikeltaggar

ÅtalBoråsBorås tingsrättBrott, lag och rättDagsböterHusrannsakanStockholmStockholms tingsrättTrafikverket

Så här jobbar PD med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.