Hoppa till huvudinnehållet

Det krävs mycket styrka – och stöd – för att våga lämna

Publicerad:
Miljöpartiets företrädare föreslår att myndigheterna samordnar så att en kvinna som vill lämna en våldsam relation enklare kan få samhällets stöd.
Miljöpartiets företrädare föreslår att myndigheterna samordnar så att en kvinna som vill lämna en våldsam relation enklare kan få samhällets stöd. Foto: Fredrik Sandberg/TT

Detta är en åsiktsartikel och innehållet är skribentens eller skribenternas egna uppfattningar.

“Varför lämnar hon inte bara?” Det är en fråga som ofta hörs vid berättelser om mäns våld mot kvinnor. Många har svårt att förstå hur psykiskt och fysiskt våld långsamt förvärras och normaliseras av den som utsätts. Svårt att förstå hur det begränsar den våldsutsattas livsutrymme mer och mer och hur våldet kan bryta ner en människa.

Det krävs mycket styrka för att lämna en person som man en gång har älskat, men som har brutit ned en. Det kan finnas oro för gemensamma barn, för ekonomi, bostad och allt annat praktiskt. Och det kan vara farligt.

Det mesta dödliga våldet kommer efter att en kvinna signalerat att hon vill lämna förövaren. Därför måste samhället bli bättre på att snabbt ge det akuta skydd hon behöver. I samband med internationella kvinnodagen, vill vi särskilt lyfta en viktig reform för att fler kvinnor ska kunna lämna en våldsam man: En dörr ut.

Miljöpartiet vill att kommunerna, i samverkan med regioner och Polismyndigheten, ska säkerställa att varje kvinna som lämnar en våldsam relation ges en samlad ingång till samhällets stöd – en dörr ut ur våldet. Det ska räcka med en kontakt för att få det stöd som behövs: dokumentation av skador, vittnesmål, personskydd, skyddat boende, hjälp med barnens situation och skolgång, samt insatser från socialtjänsten och vården.

En sådan funktion kan få fler att våga lämna. Och rädda liv.

När en våldsutsatt kvinna tagit det svåra beslutet att lämna ska hon aldrig behöva stå ensam. Vårt samhälle måste finnas där för henne.

Märta Stenevi (MP)

språkrör

Janine Alm Ericson (MP)

jämställdhetspolitisk talesperson och riksdagsledamot från Västra Götaland

Mikael Nilsson (MP)

Åmål

Nina Nilsson (MP)

Åmål

Lotta Robertsson Harén (MP)

Åmål

Artikeltaggar

ÅmålInsändareJanine Alm EricsonLotta Robertsson HarénMärta SteneviMikael NilssonMiljöpartietNina NilssonVåld i nära relationerVåld mot kvinnor