Hoppa till huvudinnehållet

Ingen förändring av Färgelandas fullmäktige – men KD får ersättare registrerade

Publicerad:
Reporter Ove Rydh
Ove Rydh
ove.rydh@provinstidningen.se
Det blir ingen förändring av sammansättningen i kommunfullmäktige i Färgelanda efter tisdagens förnyade röstsammanräkning./ARKIVBILD
Det blir ingen förändring av sammansättningen i kommunfullmäktige i Färgelanda efter tisdagens förnyade röstsammanräkning./ARKIVBILD Foto: Helena Lindgren

Den nya röstsammanräkningen av Kristdemokraternas röster till Färgelandas kommunalval 2022 gick som förväntat. Julia Djupfeldt kvarstår som fullmäktigekandidat, men två namn som kan gå in som ersättare togs fram.

Kristdemokraterna i Färgelanda ställde upp i valet med en öppen lista utan tryckta namn. Kandidaterna Margurithe Zellén, Julia Djupfeldt och Birgitta Hellsten hade lämnat in samtycken och dessa fanns publicerade på Valmyndighetens webbplats inför valet.

Enligt länsstyrelsens protokoll fick både Djupfeldt och Zellén personröster. Trots detta är enbart Djupfeldt utsedd som ordinarie ledamot i kommunfullmäktige.

Kristdemokraterna i Färgelanda överklagade länsstyrelsens beslut och begärde att partiet får såväl ordinarie ledamot som ersättare utsedda. Därför gjordes på tisdagen en förnyad sammanräkning av KD:s röster.

Länsstyrelsen har nu, efter att valresultatet fastställts, funnit ytterligare röster på de tre kandidaternas namn. Djupfeldt har fått ytterligare tre, Zellén ytterligare tre och Hellsten två.

Detta förändrar dock inte förutsättningarna vad gäller KD:s kommunfullmäktigeledamot. Eftersom Julia Djupfeldt fortfarande har flest antal röster ska hon utses till ledamot.

Men i det fall hon avgår kan länsstyrelsen utse Margurithe Zellén till ny ledamot. Som andre ersättare kan Birgitta Hellsten, givet att hon är valbar vid tillfället, kunna utses till ledamot i det fall både Julia Djupfeldt och Margurithe Zellén valt att avgå.

Birgitta Hellsten var nämligen skriven i Färgelanda kommun vid tidpunkten för kommunalvalet 2022, men är det inte längre. Därmed kan hon i dagsläget inte komma på tal som ersättare.

Men om Hellsten flyttar tillbaka till Färgelanda kommun lagom tills val av ersättare görs, så kan hon utses.

Artikeltaggar

BeslutFärgelandaFärgelanda kommunKommunfullmäktigeKristdemokraternaPolitikÖverklaganden

Så här jobbar PD med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.