Hoppa till huvudinnehållet

Häst gick genom isen – har räddats: "Det känns fantastiskt bra”

Publicerad:
Räddningsstyrkan tillsammans med fyraåriga stoet Petite Deauville som räddades upp ur Furusjön sedan den gått genom isen. Från vänster: Erik Lindqvist, Tobias Waern, Håkan Skogh, Nicklas Fredriksson, Daniel Bergman, Pontus Andersson, Christer Fredriksson och Erik Johansson. Foto: Räddningstjänsten

Travhästen Petite Deauville, som gick genom isen i Furusjön i Ånimskog, har räddats. Hästen var nedkyld efter att ha varit i det kalla vattnet i cirka en timme, men är nu vid god vigör.

– Vilken lättnad. Det känns fantastiskt bra, säger ägaren Kjell Magnusson.

Larmet kom 14.37 på fredagen om att en häst gått genom isen på Furusjön i Åmål. Räddningstjänsten tog sig snabbt till platsen för att påbörja räddningsarbetet.

Kjell Magnussons fyraåriga sto Petite Deauville hade tagit sig från hagen cirka 40 meter ut på isen när den brast och hon gick i vattnet.

– Jag tror att hon lurats av att det var snö på isen, säger Kjell Magnusson, som ägt och tränat travhästar i många år.

När räddningstjänsten kom till platsen tog sig delar av styrkan ut till hästen. De sågade sedan upp en vak in till land och kunde på så sätt, med ett rep, styra hästen till att själv ta sig in till och upp på land.

Den travhäst som gick genom isen på Furusjön vid halv tre-tiden på fredagseftermiddagen har nu räddats. Räddningstjänstens personal högg upp en ränna i isen så att hästen kunde ta sig iland själv.
Den travhäst som gick genom isen på Furusjön vid halv tre-tiden på fredagseftermiddagen har nu räddats. Räddningstjänstens personal högg upp en ränna i isen så att hästen kunde ta sig iland själv. Foto: Räddningstjänsten

Efter en dryg timme var hästen i säkerhet.

– Hästen sprattlade och verkade okej men den var nedkyld, säger räddningschef Christian Rådén om räddningsarbetet.

I räddningsbilen fanns en värmepanna som värmde upp vatten till 40 grader och som hästen kunde sköljas i. Hon fick också på sig ett värmande täcke.

– Till en början var hon rejält stel i bakbenen. Men nu går hon runt här med grannen precis som vanligt, säger Kjell Magnusson som är djupt tacksam över räddningstjänstens insats.

– Det känns fantastiskt bra! Vilken lättnad.

Räddningschefen Christian Rådén följde räddningsarbetet på distans.

– Jag är en oerhört stolt chef. Stolt över det här gänget, säger han.

Travhästen gick genom isen på Furusjön på fredagseftermiddagen. Den var cirka 40 meter ut när isen brast.
Travhästen gick genom isen på Furusjön på fredagseftermiddagen. Den var cirka 40 meter ut när isen brast. Foto: Räddningstjänsten

Artikeltaggar

ÅmålÅnimskogBränderOlyckorOlyckor och katastrofer

Så här jobbar PD med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.