Regionen drar ned närvaron på hyllade Samvux: ”Tappar närheten till kollegorna”

Publicerad:
Socialtjänstminister Camilla Waltersson Grönvall besökte nyligen Åmål för en presentation av samarbetet Ungvux, Samvux, Ung psykisk hälsa primärvård och öppenvårdspsykiatrin. Nu vill Nu-sjukvården flytta över två av sjuksköterskorna i teamet till Bäckefors vissa dagar i veckan. Foto: Fredrik Tacacho

Två sjuksköterskor inom vuxenpsykiatrin i Dalsland som tidigare tjänstgjort i Åmål kommer framöver att utgå från Bäckefors vissa dagar i veckan.

Beskedet oroar personalen på nystartade Samvux, men enligt Viktoria Skeie, verksamhetschef på Nu-sjukvårdens vuxenpsykiatri, kommer det inte att påverka verksamheten.

Den vuxenpsykiatriska verksamheten i Dalsland består av mottagningen i Bäckefors med en filial i Åmål. Filialen i Åmål består i sin tur av två sjuksköterskor i syfte att omhänderta de patienter som har en låg funktionsnivå och därigenom har svårt att ta sig till Bäckefors.

Sjuksköterskorna är en del av teamet som utgör Samvux i Åmål, med flera parter inblandade. I teamet ingår exempelvis även en socionom och en rehabkoordinator som utgår ifrån Bäckefors. Enligt ett förslag ska även sjuksköterskorna framöver utgå ifrån Bäckefors vissa dagar.

”Planen framåt är att dessa två sjuksköterskor kommer att befinna sig vid filialen i Åmål två–tre dagar i veckan och resterande dagar i Bäckefors. Denna förändring kommer att ske successivt och helt utifrån patienternas behov av vård och behandling”, skriver Viktoria Skeie, verksamhetschef för Nu-sjukvårdens vuxenpsykiatri i ett mejl.

Följer behovet

Bakgrunden är ett begränsat patientunderlag i Åmål, menar Viktoria Skeie.

”Vi har identifierat att det inte finns tillräckligt patientunderlag eller behov av fysisk närvaro i Åmål fem dagar i veckan, utan att dessa resurser då behövs bättre vid mottagningen i Bäckefors” skriver hon.

”Skulle behovet förändras eller om patienter snabbt är i behov av olika typer av behandlingsinsatser så kommer verksamheten löpande tillse dessa behov genom ambulerande personal till Åmål och med hjälp av vårt psykiatriska mobila team. Vår närvaro för patienterna är alltså oförändrad även om vi inte befinner oss fysiskt på plats i Åmål alla dagar i veckan”, skriver hon vidare.

Viktoria Skeie är verksamhetschef för Nu-sjukvårdens vuxenpsykiatri.
Viktoria Skeie är verksamhetschef för Nu-sjukvårdens vuxenpsykiatri. Foto: Kevin Nirs

Digitala möten

Tack vare möjligheten till digitala möten och fysiska möten vid behov kommer samverkansmodellen genom Samvux i Åmål inte att påverkas av personalflytten, utan verksamheten fortgår som tidigare, menar hon.

Stefan Krawczynski, rehabiliteringskoordinator för Bäckefors, Åmål, Strömstad och Munkedal och koordinator i Samvuxverksamheten i Åmål är inte benägen att hålla med om det.

– Det är klart att de fysiska mötena med klienterna är det man föredrar. Nu tappar man även närheten till sina kollegor inom socialtjänst och vårdcentral. Det är det här samarbetet som gjorde att det blev en annan energi och driv i saker och ting.

Hur slår detta mot Samvux i Åmål, med målsättningen med en väg in för patienterna?

– Vi har redan jätteproblem med gruppbehandlingarna i Bäckefors, våra patienter har svårigheter att ta sig ner dit. Då blir det svårt att bedriva vårdinsatser för de patienterna.

”Har slitit stenhårt”

Han delar heller inte bilden av att patientunderlaget är otillräckligt i Åmål.

– Sjuksköterskorna har fullt upp och har slitit stenhårt. Jag har svårt att se att de skulle behövas mer i Bäckefors.

Samverkansmodellen är unik i sitt slag och har fått mycket uppmärksamhet. För någon vecka sedan besökte socialtjänstminister Camilla Waltersson Grönvall Åmål för att ta del av modellen. Samvuxteamet har även berättat om verksamheten för tolv socialchefer och politiker från olika delar av Västra Götalandsregionen, säger Stefan Krawczynski.

Vill växla upp

– Även en delegation från Åland har hört av sig och vill komma hit. Vi kan inte vara på fel spår när så många pratar om det här. I det här läget vill vi växla upp i stället för att växla ner. Jag förstår inte hur ekvationen går ihop.

Med tanke på den uppmärksamhet samverkansmodellen rönt hade han önskat ett större ekonomiskt stöd för verksamheten.

– När man skulle starta Samvux äskade man pengar för att kunna starta detta, men blev inte beviljade några pengar. De pengarna hade kunnat lösgöra resurser så att man skulle kunna ha anställt fler och låtit Samvux blomma ut, utan att det påverkade de ordinarie verksamheterna. Nu, med sparkraven, hamnar man i stället i de här situationerna som vi är i nu.

Artikeltaggar

ÅmålBäckeforsCamilla Waltersson GrönvallDalslandNU-sjukvårdenPsykisk ohälsaSjukvårdVårdVård och omsorgVårdcentralerViktoria Skeie

Så här jobbar PD med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.

Läs vidare