Hoppa till huvudinnehållet

99 nya laddstolpar för elfordon sätts upp – Åkab installerar för framtiden

Publicerad:
Åkab satsar stort på laddstolpar i anslutning till bolagets bostadsbestånd och vid dess övriga fastigheter som vid skolor. Emil Svensson, fastighetsskötare och ansvarig för projektet och Tobias Johansson, fastighetsförvaltare, visar upp det nya laddningsklustret vid kvarteret Betslet.
Åkab satsar stort på laddstolpar i anslutning till bolagets bostadsbestånd och vid dess övriga fastigheter som vid skolor. Emil Svensson, fastighetsskötare och ansvarig för projektet och Tobias Johansson, fastighetsförvaltare, visar upp det nya laddningsklustret vid kvarteret Betslet. Foto: Fredrik Tacacho

Åkab satsar stort på laddstationer för elfordon i Åmål, både vid bostadsområden och vid bolagets övriga fastigheter.

– Vi går från noll laddpunkter till 99 stycken i ett svep nu. En viktig investering, inte minst för miljön, säger Magnus Dalsbo, vd på Åkab.

Det är en satsning på närmare en miljon kronor.

Åkab har tidigare enbart haft några få laddstolpar för den egna verksamheten men nu görs en rejäl satsning på laddstolpar runt om i staden, både för bolagets hyresgäster boende och vid lokaler som bolaget hyr ut.

– Vi har inte haft några publika stolpar tidigare så vi går ju egentligen från noll till 99 stycken i ett svep nu, säger vd Magnus Dalsbo.

Flera laddstationer är redan igång och ytterligare ett antal kommer att tillkomma under våren. Drygt hälften av stolparna är koncentrerade till bostadsområden, på strategiska platser där Åkab har många boende inom en kort radie. Under vintern har laddstationer vid Karlberg, Betslet och Norrtull installerats och under våren kommer beståndet att utökas med laddplatser på parkeringen vid Schölinsgatan och vid kvarteren Adolfsberg, Bävern och Laxen.

– Frågan har framförallt kommit från våra bostadshyresgäster. De köper ju inte en elbil om de inte kan ladda den. Bor man i villa bestämmer man ju själv över det, säger Magnus Dalsbo.

Vid skolorna

Laddstolpar finns även vid nybyggda Rösparksskolan och i samband med ombyggnationen av Tösse skola tillkommer tio laddplatser på parkeringen där. En möjlighet för personalen att ladda bilen under arbetsdagen, men också för närboende i området.

– De laddstolparna är företrädesvis för personalen på dagtid men sedan kan ju vem som helst åka dit och ladda på kvällar, nätter och helger.

Det är inte bara Åkabs hyresgäster som efterfrågat fler laddstationer i staden. Även flera av bilhandlarna har lyft frågan.

– Vi har ju rätt många hyresgäster och de köper ju inte någon elbil om de inte har någonstans att ladda den, naturligtvis.

Tobias Johansson och Emil Svensson vid nya laddstationen i kvarteret Betslet.
Tobias Johansson och Emil Svensson vid nya laddstationen i kvarteret Betslet. Foto: Fredrik Tacacho

Investeringen går loss på närmare en miljon kronor.

– Vi får hoppas att folk laddar så att investeringen lönar sig över tid.

Om satsningen faller väl ut kan det bli aktuellt med ytterligare laddningskluster i kommunen längre fram.

– Vi får utvärdera det och se hur mycket det används, säger Magnus Dalsbo.

I appen kan man lokalisera de olika laddstationerna.
I appen kan man lokalisera de olika laddstationerna.
Laddningen registreras och betalas via en app. I appen kan man även se vilka laddstolpar som är lediga.
Laddningen registreras och betalas via en app. I appen kan man även se vilka laddstolpar som är lediga. Foto: Fredrik Tacacho
De nya laddstationerna har en laddeffekt på 22 kilowatt. Effekten i offentliga laddstolpar varierar vanligtvis mellan 22 kilowatt och 150 kilowatt. Är effekten över 43 kilowatt klassas det som snabbladdning.
De nya laddstationerna har en laddeffekt på 22 kilowatt. Effekten i offentliga laddstolpar varierar vanligtvis mellan 22 kilowatt och 150 kilowatt. Är effekten över 43 kilowatt klassas det som snabbladdning. Foto: Fredrik Tacacho
Fakta

Här finns Åkabs laddningskluster i dag

Betslet

Sex laddstolpar på Slåttervägen.

Norrtull

Sex laddstolpar på Kyrkogatan 2. Tillgängliga för Åkabs hyresgäster i bostadsområdena i kvarteret Kyrkberget, Örnen, Hamnviken och Vågmästargården.

Södra Åmål

Fyra laddstolpar på Bondegatan, vid Karlbergsgymnasiet. För hyresgäster i kvarteren Höglunda, Stetterud och Kärlekstallen. Inom kort kommer ytterligare laddplatser att installeras på parkeringen vid Schölinsgatan 5.

Under våren kommer laddstolpar även att installeras vid kvarteren Adolfsberg, Bävern och Laxen.

Artikeltaggar

ÅkabÅmålApparBostad och byggenElbilarFastigheterKarlbergKarlbergsgymnasietMagnus DalsboParkeringRösparksskolanTösseTrafik

Så här jobbar PD med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.