Hoppa till huvudinnehållet

Ur PD:s arkiv: Åmåls gamla kyrka räddas

Publicerad:
Gamla kyrkan i Åmål var i fokus för tio år sedan då byggnaden hotades av förfall.
Gamla kyrkan i Åmål var i fokus för tio år sedan då byggnaden hotades av förfall.

Här är något av det som Provinstidningen Dalsland skrev om för 50, 25 och 10 år sedan.

1973

Färre elever söker teoretisk utbildning. Karlbergsskolan i Åmål kommer nästa läsår att få endast fyra linjer i första årskursen i det tvååriga teoretiska gymnasiet – den gamla fackskolan. Detta enligt beslut av skolstyrelsen. Skolöverstyrelsen hade medgett fem linjer men det var endast 106 sökande till de 150 platserna. Den kraftiga minskningen torde bero på att den reserv av äldre, som via dessa linjer tog sin chans till utbildning, nu är uttömd.

1998

SJ lämnar Åmåls station. Det blir Taxi Åmål AB som övertar SJ:s biljettförsäljning på järnvägsstationen. SJ och taxiföretaget har träffat ett avtal som gäller från och med 1 maj 1998.

– Taxi kommer att flytta in i stationshuset, det var ett krav från vår sida att allt ska samlas under ett tak, säger SJ:s försäljningschef Åke Nygren, Trollhättan. Jag är nöjd och har anledning att tro att även Åmålsborna kommer att bli det. Med taxiföretaget kommer tillgängligheten till en bemannad biljettexpedition att öka.

2013

Gamla kyrkan ska räddas undan förfall. Det lutar åt att Åmåls kommun överlåter fastigheten med gamla kyrkan, numera Kulturmagasinet, på Åmåls Kommunfastigheter AB. Avsikten är att i elfte timmen rädda byggnaden undan ett sedan länge pågående förfall. Det är kulturchef Stefan Jacobson som väckt frågan hos kommunstyrelsen och så här långt har Jacobson fått uppbackning av styrelsens tillväxt utskott.

Redaktör: Liselotte Lans

Artikeltaggar

ÅkabÅmålÅmåls kommunFastigheterKarlbergsgymnasietKollektivtrafikKommunstyrelsenKulturmagasinetKyrkorSamhälleSJSkola och utbildningSkolöverstyrelsenStefan JacobsonTrollhättanUtbildning

Så här jobbar PD med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.