Hoppa till huvudinnehållet

Vardagsgråa gatubilder har blivit guld värda – hästjobb bakom ny Åmålshemsida

Publicerad:
Göran Karlsson har lagt ner otaliga arbetstimmar på en ny hemsida dedikerad till Åmålsfotografen Olle Englund.
Göran Karlsson har lagt ner otaliga arbetstimmar på en ny hemsida dedikerad till Åmålsfotografen Olle Englund. Foto: Andreas Dagström

Amatörfotografen Olle Englund efterlämnade ett ovärderligt arv för alla som är intresserade av Åmåls lokalhistoria. Tusentals fångade ögonblick från efterkrigstidens lunkande småstadsliv.

Nu håller samlingen som bäst på att göras tillgänglig genom en ny internetsida.

Det är ofta ett speciellt lyster i fotografier tagna under 1950- och 60-talen. En påtaglig känsla av oskuldsfullhet och framtidstro. Som gjorda för att tillfälligt fly dagens i vissa avseenden bekymmersamma verklighet.

Åmål var lyckligt lottat och hade vid mitten av förra århundradet flera duktiga amatörfotografer som gärna riktade kameran mot sin närmiljö. Deras bilder dyker emellanåt upp i böcker och sociala medier, fast sällan samlade. Åtminstone var det så tidigare. Nu har i alla fall Olle Englund (1919–2014) fått en internetsida dedikerad till hans efterlämnade bildskatt.

Kungsgatan, 1960-tal. En ganska typisk bild av Olle Englund.
Kungsgatan, 1960-tal. En ganska typisk bild av Olle Englund. Foto: Olle Englund

”Herregud”

Officiellt står Åmåls fotoklubb bakom projektet, men egentligen är det medlemmen Göran Karlsson som gjort jobbet, ihop med klubbens it-kille, Mathias Matsson.

Hur började det hela?

– När Olle Englunds fru dog 2019 sökte släkten upp mig på jobbet och frågade om fotoklubben kunde ta hand om bilderna. Vi hade nog lite på känn att frågan skulle komma, eftersom Olle och Irene inte hade några barn. Men när vi fick se storleken på samlingen tänkte jag bara ”herregud, vad har vi gett oss in på?!”, säger Göran Karlsson.

Klubblokalen kunde näppeligen rymma alltsammans. Både garage och källare fick användas som temporära förvaringsplatser.

 • Barn som leker i snö, 1952.
  Barn som leker i snö, 1952. Foto: Olle Englund
 • Handel på Fisketorget, 1966.
  Handel på Fisketorget, 1966. Foto: Olle Englund
 • Höbärgning med fotografens svärfar, 1960-tal.
  Höbärgning med fotografens svärfar, 1960-tal. Foto: Olle Englund
 • Gamla ålderdomshemmet, 1988.
  Gamla ålderdomshemmet, 1988. Foto: Olle Englund
 • Polstjärnan med två av marinens fartyg bakom i Åmåls hamn, 1951.
  Polstjärnan med två av marinens fartyg bakom i Åmåls hamn, 1951. Foto: Olle Englund
 • Poliser fotpatrullerandes i Åmåls centrum, 1940-tal.
  Poliser fotpatrullerandes i Åmåls centrum, 1940-tal. Foto: Olle Englund

Ett av flera alternativ

– Frågan var vad vi skulle gör med samlingen. Utställning var ett alternativ, men då skulle bilderna bara hänga uppe en vecka och sedan stuvas undan igen. Bok skulle vara ett bättre alternativ, men det är omständligt och kostar mycket pengar. Vi bestämde oss för att göra en hemsida med lokalhistoriska bilder. Det är någonting som saknats, säger Göran Karlsson.

Bygget kom igång på allvar sommaren 2022 och resultatet är nu tillgängligt för allmänheten genom englundsfotoarkiv.se. Hittills har cirka 2 000 bilder publicerats. Antalet utökas med någon eller några nya varje dag.

Hur länge ska det fortsätta så?

– Så länge jag lever. Jag tror inte att bilderna tar slut. Möjligen att jag tröttnar, eller går bort, innan allt är klart. Men jag kommer att hålla på ett antal år.

Klurigt att gissa

För Göran Karlsson är Olle Englund, som han personligen kände, Åmåls kanske mest mångsidige amatörfotograf. Dels vad gäller kamerateknik, dels vad gäller motivval. Samlingen spänner från sminkkurs på Epa-varuhuset till besök av den amerikanske ambassadören.

 • Kungsgatan med Åmåls-Sparbanks då nybyggda hus i mitten, 1965.
  Kungsgatan med Åmåls-Sparbanks då nybyggda hus i mitten, 1965. Foto: Olle Englund
 • Sista dagen med vänstertrafik, 1957. Notera alla butiksskyltar.
  Sista dagen med vänstertrafik, 1957. Notera alla butiksskyltar. Foto: Olle Englund
 • Rea på Stilco, 1960-tal.
  Rea på Stilco, 1960-tal. Foto: Olle Englund
 • Torghandel med myllrande folkliv, 1967.
  Torghandel med myllrande folkliv, 1967. Foto: Olle Englund

Roligast och lokalhistoriskt mest värdefullt är ändå alla gatufotografier där vardagslivet på stan fångats i steget. Ofta har flera bilder ur olika perspektiv tagits vid samma tillfällen, något som berikar upplevelsen för betraktaren.

– Många bilder saknar uppgifter. Då får man gissa sig fram med hjälp av ledtrådar: Är det höger- eller vänstertrafik? Hur ser bilarnas registreringsskyltar ut? Saknas några byggnader? På så sätt kan man tidsbestämma en bild. Det är lite kul att sitta och fundera kring, säger Göran Karlsson.

Hemma har han fortfarande flera outforskade negativalbum:

– Det är skatter som ligger och väntar.

Studenttåg 1964. Träden hade ännu inte slagit ut och damerna bar fortfarande vinterkappor.
Studenttåg 1964. Träden hade ännu inte slagit ut och damerna bar fortfarande vinterkappor. Foto: Olle Englund

Värdefull hjälp

Under större delen av sitt yrkesliv var Olle Englund kamrer på Håkansson. Emellanåt hade han kameran med sig på jobbet, vilket bland annat resulterat i en rolig bildsvit från 1968, när hela den dåvarande kontorspersonalen lät sig porträtteras med moderiktiga frisyrer och kläder. Ett tidsdokument som troligen kommer att läggas under egen flik på hemsidan framöver.

– Jag hade inga namn att gå på, bara bilderna. Min svärfar jobbade där, men han mindes inte vad speciellt många hette. Genom IFK Åmål kom vi i kontakt med en annan tidigare anställd på kontoret, Bengt Pettersson. Han var över 90 år gammal men prickade ändå in 95 procent av de anställda – plus en del av kylskåpsmodellerna, säger Göran Karlsson.

Olle Englund var även flitig med filmkameran.
Olle Englund var även flitig med filmkameran.
Göran Karlsson kommer att fortsätta lägga upp bilder på hemsidan under överskådlig tid.
Göran Karlsson kommer att fortsätta lägga upp bilder på hemsidan under överskådlig tid. Foto: Andreas Dagström

Artikeltaggar

ÅmålÅmåls fotoklubbFotograferingGöran KarlssonHistoriaNöje/KulturSociala medier

Så här jobbar PD med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.