Det blev ingen Oscars till den svenska filmen ”Triangle of sadness”. Däremot tilldelades Avatar-filmen priset för Bästa visuella effekter – en film som Alexander Isaksson, från Dals-Ed, arbetat med.
De två dalslänningarna Ludwig Källén och Alexander Isaksson var aktuella för pris på Oscarsgalan då de arbetat med denominerade filmerna ”Triangle of sadness” respektive ”Avatar: The way of water”.
”Avatar: The way of water” kammade hem priset för Bästa visuella effekter under söndagens gala.
Alexander Isaksson, numera boende på Nya Zeeland, ingår i teamet som arbetat med effekterna till filmen. Tidningen Dalslänningen försökte nå honom under måndagen utan framgång, men såhär sa han inför galan:
– Det är en sjuk ära att bara ha blivit nominerad, riktigt kul, sa Alexander Isaksson i förra veckan.
”Triangle of sadness” var nominerad i tre kategorier: Bästa film, Bästa regi och Bästa originalmanus, men någon vinst blev det inte. Istället var det filmen ”Everything everywhere all at once” som kammade hem vinsten i de tre kategorierna, samt ytterligare fyra kategorier, vilket gjorde den till den film som prisades mest under kvällen, med totalt sju Oscars.
– Det är klart att det är lite tråkigt, men det jag verkligen tar med mig är nomineringarna, och att en svensk film lyckas bli nominerad i de tre största kategorierna. Det är något som gör mig väldigt stolt, och är helt klart den största vinsten i sig, säger Ludwig Källén.
Har du någon idé om varför priserna uteblev för ”Triangle of sadness”? Är du förvånad?
– Svårt att svara på. Det kändes väldigt tidigt, redan under de första minuterna av galan, att kvällen tillhörde ”Everything everywhere all at once” – sett till antalet priser filmen fick, men också uppskattningen jag tyckte att man hörde genom tv-rutan hos publiken på plats i Los Angeles, säger han.
Vad tyckte du om galan?
– En sak som jag uppskattar, till skillnad från förra året när vissa kategorier inte live-sändes utan spelades upp i montage, är att man faktiskt tog tillbaka alla kategorier till ”huvudsändningen” igen, och att de personer som kanske inte är de mest kända i rummet får den tid och uppskattning de förtjänar för sitt hårda arbete, säger han.