Hoppa till huvudinnehållet

Från ”Bäst i test” till Karlberg – bejublad humorduo gästar Åmål

Publicerad:
Reporter Fredrik Tacacho
Fredrik Tacacho
fredrik.tacacho@provinstidningen.se
Radarparet Henrik Nyblom och Magnus Betnér åker land och rike runt med humorshowen ”Puss och kram”. Duon har även en podcast ihop med samma namn.
Radarparet Henrik Nyblom och Magnus Betnér åker land och rike runt med humorshowen ”Puss och kram”. Duon har även en podcast ihop med samma namn. Foto: Per Kristiansen

På lördag kommer humorduon Henrik Nyblom och Magnus Betnér till Åmål med sin show ”Puss och kram”.

– Showen blir större och bättre än om vi skulle köra var för sig, säger Magnus Betnér.

”Vår objektiva bild av samtiden”. Så låter det när Henrik Nyblom kort och koncist berättar om vad showen handlar om. Med de ordvalen kanske det inte låter som någon kioskvältare, men faktum är att ”Puss och kram” har lockat och fortfarande lockar den breda publiken landet runt.

När PD når den skämtsamma duon har den stannat till vid en bensinstation på väg mellan gårdagens gig i Nässjö och kommande show i Lund.

– Asfalten är vårt kött och blod nu, säger Henrik Nyblom.

Showen hade premiär förra året och efter en framgångsrik höstturné förlängdes turnén med extraföreställningar och en rad nya orter under våren, däribland Åmål. Showen hade nypremiär den 2 mars och nu väntar totalt 51 shower, eller fyra stopp i veckan om man så vill, fram till juni.

Är ni överraskade över showens succé?

– Inte ett dugg, jag har åkt på turné själv med mycket publik och det vore sjukt om det inte kom mycket folk nu när vi kör tillsammans. Showen blir större och bättre än om vi skulle köra var för sig, säger Magnus Betnér.

För några dagar sedan showade de inför en utsåld arena i Henriks hemstad Skara.

Är du det största som hänt Skara sedan Bert Karlsson, Skara sommarland och Jula?

– Nej, jag vet inte. Men det var total succé i Skara, det var helt sjukt. Det var första gången vi var där och körde, säger Henrik Nyblom.

Kör ni samma show varje gång eller blir det mycket improvisation?

– Man har en stomme men vi är båda ganska lösa i kanterna så det kan hända ganska mycket, säger Magnus Betnér.

– Vi läser dagstidningarna på varje ställe... Och i Åmål kan det nog komma ett ”Fucking Åmål”-skämt också, säger Henrik Nyblom.

På lördag står de alltså på Karlbergsaulans scen. Och det är inte första gången de gör Åmål ihop. Under pandemin gjorde de ett intimt gig här. En positiv upplevelse, menar Henrik Nyblom.

– Jag trodde att det skulle se ut som i Trollhättan, på grund av Lukas Moodysson, så det var mycket finare i Åmål än jag trodde.

Gammal i gemet

Magnus Betnér har varit en del av den svenska humorscenen i 25 år. Med sin uppkäftiga och ofta provocerande stil har han varit med och outtröttligt drivit standup-branschen framåt.

Henrik Nyblom är ”rookien” i gänget. På kort tid har han seglat upp som en av Sveriges mest populära stand up-komiker. Att han i år är med i den fasta panelen i tv-programmet ”Bäst i test” är ett bevis så gott som något på att han går hem hos den breda massan.

Hur kommer det sig att ni gör det här ihop?

– Vi passar bra ihop. Vi har samma syn på livet och är lite cyniska, men det gör också att man uppskattar livet väldigt mycket, säger Henrik Nyblom.

– Vi har kul vid sidan om och det är inte oviktigt, säger Magnus Betnér.

De båda komikerna har haft stor inverkan på varandra. Henrik berättar att han gillat Magnus Betnérs stil länge, som till exempel när han satt med som en av panelmedlemmarna i ”Parlamentet”. Och Magnus Betnér har pushat Henrik Nyblom till att verkligen våga satsa på stand up.

– Han har en helt unik stil som jag gillar. I början försökte jag att pusha honom att göra sin grej och inte härma andra och det tycker jag han har lyckats med. Han är fantastisk, säger Magnus Betnér.

Hur skulle ni beskriva er dynamik?

– Magnus är sur, jag är glad, säger Henrik.

– Jag kan sitta tyst en hel dag, säger Magnus.

Är det därför det är Henrik och inte du som blir inbjuden till program som ”Bäst i test”?

– Ja, de vill inte ha en butter gubbe, säger Magnus.

– Jag får inga telefonsamtal från Agenda å andra sidan, säger Henrik.

Hur var det att vara med i ”Bäst i test”, Henrik?

– Det var superkul. Jag trodde man skulle få reda på lite mer innan man testerna, de var väldigt hemlighetsfulla, de reaktionerna man ser i tv är äkta. Andra försöker låtsas att få den där känslan, det är väldigt bra. Till och från. Jag gjorde mitt bästa.

Det känns som att du är den nya Marcus Berggren?

– Ja, det är många som säger det. Och till Marcus Berggren sa de att han var den nya Ankan (Anders Johansson).

Artikeltaggar

Bäst i testFucking ÅmålHenrik NyblomKomikerMagnus BetnérNöje/KulturShowerSkaraTeaterTurnéÅmål

Så här jobbar PD med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.