Hoppa till huvudinnehållet

Tidigare Åmålskrögare mister bryggservering i Karlstad: ”Vi är första offret”

Publicerad:
Navieros uteservering på bryggan i Inre hamn i Karlstad är populär. Men i år nekar kommunen restaurangen tillståndet.
Navieros uteservering på bryggan i Inre hamn i Karlstad är populär. Men i år nekar kommunen restaurangen tillståndet. Foto: Privat

Naviero blir utan sin uteservering på bryggan i Inre hamn i Karlstad i år.

Kommunen har nekat restaurangen tillståndet inför säsongen.

– Vi har ingen aning om varför. Det känns som att kommunen offrar oss nu, säger krogägaren Arian Jalal.

Under måndagen fick restaurangen Naviero ett, för deras verksamhet, förödande besked.

– Kommunen ringde upp oss via telefon och meddelade att vi får inte ha vår uteservering på bryggan mer, säger restaurangägaren Arian Jalal, som tidigare drivit flera restauranger i Åmål.

Varför kommunen kom med det beskedet vet inte Arian Jalal, säger han.

– Vi fick ingen motivering, bara mummel om att vi inte får tillståndet beviljat i år.

Arian Jalal driver Naviero med sin familj sen 2018 i Karlstad. Tidigare var han verksam i Åmål.
Arian Jalal driver Naviero med sin familj sen 2018 i Karlstad. Tidigare var han verksam i Åmål. Foto: Privat

”Fick ingen motivering”

Sen 2018 har Naviero legat i Inre hamn. Runt husfasaden har restaurangen en uteservering med permanent tillstånd av markägaren Löfbergs fastigheter. Den kommer att vara kvar.

Men för två år sen kom Arian Jalal på idén med att det vore trevligt att även ha en del av uteserveringen på bryggan nere vid vattnet. Han ansökte då om tillstånd för detta hos Karlstads kommun.

Det beviljades den sommaren och även förra sommaren. Två år i rad. Men i år blir alltså Naviero nekade.

– Förra året investerade vi i en pergola för när det blåser hårt. Så att i går få samtal från kommunen om att vi inte får ha uteserveringen längre... Vi fick ingen motivering eller något riktigt svar på varför inte.

Uteserveringen vid vattnet har varit ett populärt inslag i Karlstad. Under 2022 hade Naviero 4 500 gäster på bryggan.

– Karlstadsborna och turisterna har gillat det. Jag har aldrig fått några klagomål av grannar eller andra i området på uteserveringen. Folk brukar kalla det för Smögen.

Arian Jalal fortsätter:

– Jag ser inte hindren om varför det plötsligt ska vara ett problem, när det dessutom gäller en period på sex till åtta veckor. Vi tappar i omsättning av det här beslutet. Det påverkar också hur mycket personal vi kan anställa inför sommaren, vi kan inte ta in lika många nu.

Förra året byggde restaurangen en pergola på uteserveringen. Den behövde inte bygglov eftersom den är ihålig och saknar väggar. Så det kan inte vara problemet för kommunen, enligt Arian Jalal.
Förra året byggde restaurangen en pergola på uteserveringen. Den behövde inte bygglov eftersom den är ihålig och saknar väggar. Så det kan inte vara problemet för kommunen, enligt Arian Jalal. Foto: Privat

”Känns som att kommunen offrar oss”

Arian Jalal har sin egen teori om vad beslutet grundar sig på:

– Det känns som att det här hänger ihop med de andra diskussionerna om uteserveringarna i stan. Det känns som att vi blir första offret för uteserveringsvågen som är nu.

Enligt Arian Jalal sa kommunen under telefonsamtalet att det inte berodde på att det skulle vara folk som klagat eller att de på något sätt misskött sig.

– Det var inget sånt tydligen.

Inte heller behövde de ha bygglov när de byggde pergolan i och med att den är ihålig och saknar väggar eller glas. Så det kan inte heller vara problemet, enligt Arian Jalal.

– Nä, det känns helt enkelt som att de offrar oss nu. Vi känner oss som ett enkelt offer för kommunen som vi tror är rädda för den här diskussionen som är nu. Det har blivit en väldigt spänd stämning mellan krögare och kommunen.

Artikeltaggar

HandelKarlstadKarlstads kommunMat och dryckRestaurangerUteserveringar

Så här jobbar PD med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.