Hoppa till huvudinnehållet

Rivningshotade EFS-kyrkan ska styckas av och säljas: ”Värdelös ekonomiskt”

Publicerad:
Gamla EFS-kyrkan på Lunnegatan ser ut att säljas.
Gamla EFS-kyrkan på Lunnegatan ser ut att säljas. Foto: Andreas Dagström

Rivningshotet som länge hängt över gamla EFS-kyrkan på Lunnegatan i Åmål är åtminstone tillfälligt undanröjt. Åkab:s styrelse beslutade vid sitt senaste möte att avstycka byggnaden och försöka sälja den.

– Sen om det går vägen är en annan sak, säger styrelseordförande PG Hellberg (M).

Det var 2021, i samband med att kommunen utredde möjligheten att överlåta sitt fastighetsinnehav till Åkab, som hotet mot EFS-kyrkan först sattes på pränt. Objektet benämndes då med ett enda ord: ”rivningsfastighet”.

Saken är emellertid långt ifrån avgjord. Tvärtom står dörren nu åtminstone halvöppen till en eventuell räddning, ifall någon utomstående intressent känner sig manad att ta över ägarskapet.

– Byggnaden är en belastning för oss. Värdelös ekonomiskt. Det finns ingen anledning att behålla den, säger PG Hellberg, styrelseordförande Åkab.

Bolaget beslutade vid sitt senaste möte att EFS-kyrkan ska styckas av från fastigheten Berget 2, där även Arbetareföreningens hus ligger, och därefter säljas via mäklare:

– Vi har inget eget behov eller någon hyresgäst som vill ha den. Byggnaden står bara tom och kostar pengar.

Engagerade i uppförandet av EFS-kyrkan var stenhuggare Belsing, murare A. J. Johansson, målarmästare F. Högberg och stadsingenjör Svante Bengtson.
Engagerade i uppförandet av EFS-kyrkan var stenhuggare Belsing, murare A. J. Johansson, målarmästare F. Högberg och stadsingenjör Svante Bengtson.

Får se var det landar

Men att det verkligen blir försäljning är fortfarande inte helt spikat. Formellt har styrelsen bara gett bolagets vd i uppdrag att titta närmare på saken, och sedan handla därefter, om möjlighet finns.

– Vi får se längre fram var det landar. Beslutet ger oss ett visst mått av utökat svängrum, säger PG Hellberg.

Vid överlåtelsen från kommunen till Åkab värderades den aktuella byggnaden till 643 811 kronor. En förhållandevis låg summa med tanke på objektets storlek och centrala läge. Men underhållet är eftersatt och det ryktas om bekymmersamma vattenskador.

– Det är en massa skräp med huset, säger PG Hellberg.

EFS-kyrkan, ursprungligen evangelisk-lutherska missionshuset, färdigställdes1906 efter ritning av Åmåls dåvarande stadsingenjör Svante Bengtson. Han står även bakom Arbetareföreningens hus, samt flera andra framträdande sekelskiftesbyggnader i Åmåls centrum.

Under senare tid har byggnaden bland annat använts som förvaringsplats för saker som skänkts till flyktingar från Ukraina.
Under senare tid har byggnaden bland annat använts som förvaringsplats för saker som skänkts till flyktingar från Ukraina. Foto: Andreas Dagström

Fler kan säljas

1980 var första gången en eventuell rivning av EFS-kyrkan diskuterades. Politiker ville då minska trafiken i stadskärnan genom att leda om bilarna från järnvägsbron och över tomten där nämnda byggnad står, till Nybrogatan.

Finns det några andra byggnader Åkab vill sälja?

– Vi tittar på boulehallen och någon annan fastighet, säger PG Hellberg, utan att precisera vidare.

Boulehallen värderades vid överlåtelsen från kommunen till 29 490 kronor.

Artikeltaggar

ÅkabÅmålÅmåls kommunBostad och byggenEFSEkonomiFastigheterFörsäljningMäklareStyrelser

Så här jobbar PD med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.