Hoppa till huvudinnehållet

Saga lever sin dröm – aktuell i musikal på Lunds Stadsteater

Publicerad:
Privat är Saga Magnusson lite blyg och rädd för att ta plats, säger hon. Artisteriet har därför fungerat som något slags terapi för henne. ”Jag har nog alltid varit en liten teaterapa, det kan nog mina föräldrar instämma på”, säger hon.
Privat är Saga Magnusson lite blyg och rädd för att ta plats, säger hon. Artisteriet har därför fungerat som något slags terapi för henne. ”Jag har nog alltid varit en liten teaterapa, det kan nog mina föräldrar instämma på”, säger hon. Foto: Privat

I slutet av månaden går ”Familjen Addams” upp på Lunds stadsteater, med Åmålstjejen Saga Magnusson i en av rollerna. Ensemblen utgörs av hennes avgångsklass på Lunds dans- och musikalgymnasium.

– Det känns både läskigt och helt underbart att vi snart ska få gå upp på scenen, säger hon.

Saga Magnusson, snart 19, har alltid älskat att sjunga och dansa. Under uppväxten i Åmål tog det sig i uttryck i både dans på Sofias danscenter och tre uppsättningar på Säffleoperan: ”Skönheten och odjuret”, ”Annie” och ”Spelman på taket”.

– Det var när jag år 2014 fick vara med i Säffleoperans uppsättning av ”Skönheten och odjuret” som jag blev förälskad i allt vad musikal innebär. Sedan dess har jag varit fast, säger hon.

När det för tre år sedan var dags för gymnasieval sökte hon sig därför till Lund och spetsutbildningen musikal på Lunds dans- och musikalgymnasium.

– Jag trodde aldrig att jag skulle komma in, men till slut så hamnade jag här i Skåne.

Varje år sätter avgångseleverna upp en stor musikal. I år resulterade det i ”Familjen Addams” som kommer att spelas på Lunds Stadsteater 28–31 mars.

– I årskurs tre kan man säga att allt det som man har fått lära sig och jobbat med under tiden på skolan sammanställs i en slutproduktion i form av en musikal.

Under studietiden har Saga Magnusson och hennes klasskompisar deltagit i flera uppsättningar.
Under studietiden har Saga Magnusson och hennes klasskompisar deltagit i flera uppsättningar. Foto: Privat

Musikalen är ett möte mellan två olika världar – mötet mellan familjen Addams och familjen Beineke. En historia om kärlek, familjeband och om att våga vara sig själv och gå sin egen väg.

Saga Magnusson beskriver musikalen som ”en enda stor Gott & blandat-påse”. En föreställning som innehåller både humor, stora sång- och dansnummer – och ett djup med flera viktiga budskap.

Bryter sig loss

Saga Magnusson spelar Alice Beineke, mamman i familjen Beineke. En älskvärd mamma som försöker vara alla till lags. Den långa tiden som hemmafru har dock gjort att hon tappat bort sig själv på vägen. Under ett besök hos familjen Addams kommer hennes riktiga jag fram igen – hon blir återigen den galna, självsäkra och fria personen som hon egentligen alltid varit men som hon stängt inne så länge.

– Jag tror att många kan känna igen sig i hennes situation om att tappa bort sig själv i vardagen och i livet som bara rullar på i ett ekorrhjul. De senaste åren har hon gjort allt för att vara en så perfekt mamma och fru som möjligt, men under musikalens gång så bryter hon sig äntligen loss från allt det som hållit henne tillbaka, vilket också resulterar i att hennes äktenskap återfår sin gnista i slutet.

Repar intensivt

Sedan i oktober har ensemblen repat musikalen ett par dagar i veckan och under de senaste veckorna har arbetet intensifierats ytterligare.

– Nu innan premiären har vi en så kallad intensivperiod där vi bara repar Addams måndag–lördag. Det känns väldigt skönt att allt annat skolarbete nu sätts lite på paus så att man kan lägga all sin tid och energi på produktionen.

Ett stort gäng från Åmål, både familj och vänner, kommer ner för att se musikalen.
Ett stort gäng från Åmål, både familj och vänner, kommer ner för att se musikalen. Foto: Privat

Vad är det för känslor som dominerar inför premiären?

– Det är så himla pirrigt och nervöst, samtidigt som jag bara längtar och känner sån glädje över att det snart är dags. Det känns både läskigt och helt underbart att vi snart ska få gå upp på scenen.

Kommer det ner många från Åmålstrakten för att se musikalen?

– Ja, det kommer ner både familj och vänner vilket jag är så otroligt tacksam över. Bara tanken av att de kommer sitta där någonstans i publiken kommer hjälpa mig och lugna mina nerver. Det är ju inte den närmaste vägen från Åmål till Lund så att de tar sig tiden att komma ner betyder verkligen allt. Utan all hjälp och allt stöd från nära och kära så hade flytten ner till Skåne aldrig varit möjlig från första början.

Konsert i Malmö

Utöver musikalen deltar eleverna i en rad projekt under gymnasietiden. Förra året hade Sagas klass exempelvis praktik på Helsingborgs stadsteater där de medverkade i musikalen ”Bröderna Lejonhjärta”. Efter ”Familjen Addams” väntar en musikalkonsert med en symfoniorkester på Malmö Live och sedan avslutas terminen med en helg fylld av sommarshower.

Vad har du för tankar efter studenten. Är det musiken, dansen, teatern eller kanske en kombination av allt som lockar mest framöver?

– Det vore en dröm att få fortsätta i musikalens tecken och att en dag kunna utbilda sig till musikalartist och få ha scenen som sin arbetsplats, men konkurrensen är väldigt hård och det finns så otroligt många duktiga. Jag ska testa att söka lite olika skolor och öva vidare så får man se vart livet tar en, men den stora drömmen är att på något sätt få hålla på med detta i framtiden.

Saga Magnusson dansade flitigt under uppväxtåren i Åmål. Här syns hon i samband med en vårshow hos Sofias Danscenter.
Saga Magnusson dansade flitigt under uppväxtåren i Åmål. Här syns hon i samband med en vårshow hos Sofias Danscenter. Foto: Andreas Dagström

Artikeltaggar

ÅmålFamiljFöreställningarLundMusikMusikalerSäffleoperanSkåne län

Så här jobbar PD med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.