Hoppa till huvudinnehållet

Ellinor Wikman dubbelt aktuell – boksläpp och utställning

Publicerad:
Ellinor Wikman är aktuell med nya boken Möten vi aldrig glömmer och utställningen Tacksamhet.
Ellinor Wikman är aktuell med nya boken Möten vi aldrig glömmer och utställningen Tacksamhet. Foto: Tobias Johansson

Ellinor Wikman, tidigare elev på Karlbergsgymnasiet, är aktuell med den nya boken "Möten vi aldrig glömmer", som släpptes i början av mars. Förutom boksläppet är hon även aktuell som konstnär med akvarellutställningen "Tacksamhet" på Dals-Eds bibliotek.

Ellinor Wikman har skrivit ett flertal böcker sedan 2020. Nu är hon aktuell med feelgoodromanen "Möten vi aldrig glömmer", som släpptes i början av mars, vilket är den andra boken hon ger ut via förlag. Boken tar upp ämnen som psykisk ohälsa, missbruk och behovet av att samtala med någon.

– Den är skriven för vuxna men eftersom karaktärerna i boken är i 20-årsåldern så är min önskan är att bredda min målgrupp, så att min bok även når ut till unga vuxna, säger hon.

Boken handlar om de två karaktärerna Benjamin och Nelly som är i 20-årsåldern, som växer upp under svåra förhållanden med alkoholmissbruk och negativa tankar. Boken är inte självupplevd men Ellinor har fått hämta inspiration från sina egna minnen och tankar kring sina tonår.

– Den är helt fiktiv, men när jag skrev den funderade jag över hur livet var när jag själv var i tjugoårsåldern. Jag har fått känna in den här vilsenheten som de här två karaktärerna känner, och till viss del kan jag känna igen Nellys negativa tankar om sig själv. Så det är väl den enda likheten som finns, säger hon.

Den nya boken släpps på Whip förlag, till skillnad från den förra boken "Kanske vi möts igen", som släpptes på Sjöbergs förlag. Med anledning av att Sjöbergs förlag drog ner på sin produktion fick hon söka sig till ett annat förlag, vilket hon ser fördelar med, då det är ett mindre förlag.

– Det här förlaget har jag fått vara med och säga till om mycket mer, så jag kan se många fördelar med att bli utgiven på ett mindre förlag.

Den nya boken har precis släppts men ett råmanus till en uppföljare är redan färdigt. Planerna är att den ska ges ut i nästa år.

Förutom boksläppet är Ellinor Wikman också aktuell som konstnär. I förra veckan var det invigning och vernissage av hennes utställning "Tacksamhet".

Intresset för att måla började redan i ungdomen, men på senare år har det blivit mindre av det, men så i samband med en akvarellkurs tidigare i höstas så fick hon tillbaka lusten att måla.

– Jag målar mest för att jag mår bra av det, det är mindfulness för mig, en avkoppling där hjärnan får vila, säger hon.

Hennes egna favoriter i utställningen är två tavlor med namnen "Givmildhet" och "Frihet".

– Jag gillar färgerna och budskapet. Det är så aktuellt i dagens samhälle med kriget i Ukraina och jordbävningen i Turkiet. Vi här i Sverige behöver inte vara rädda för att gå ut, vi har någonstans att bo, och vi kan gå till affären och köpa mat, allt det där som är självklart här är ju inte det i Ukraina och Turkiet. Så jag tänker det kanske är därför jag gillar de tavlorna bäst. Att vi får vara fria och att vi kan vara givmilda för att vi har något att ge, säger hon.

Utställningen pågår till den 28 mars.

Den nya boken ”Möten vi aldrig glömmer” släpptes i början av mars.
Den nya boken ”Möten vi aldrig glömmer” släpptes i början av mars. Foto: Tobias Johansson

Hennes egna favoriter i utställningen är två tavlor med namnen ”Givmildhet” och ”Frihet”.

– Jag gillar färgerna och budskapet. Det är så aktuellt i dagens samhälle med kriget i Ukraina och jordbävningen i Turkiet. Vi här i Sverige behöver inte vara rädda för att gå ut, vi har någonstans att bo, och vi kan gå till affären och köpa mat, allt det där som är självklart här är ju inte det i Ukraina och Turkiet. Så jag tänker det kanske är därför jag gillar de tavlorna bäst. Att vi får vara fria och att vi kan vara givmilda för att vi har något att ge, säger hon.

Utställningen pågår till den 28 mars.

Artikeltaggar

BöckerDals-Eds kommunEllinor WikmanKonstNöje/KulturPsykisk ohälsaTurkietUkrainaUtställningarVernissager

Så här jobbar PD med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.