2022 diagnostiserades 80 personer med TBE i Västra Götaland.
En minskning från året före, men över tid är trenden tydligt uppåtgående.
– Vaccination är bästa skyddet om man rör sig i naturen, säger Eva Lindgren, biträdande smittskyddsläkare.
80 fall år 2022 kan jämföras med 108 fall år 2021.
En klar minskning, men ändå en siffra som det inte går att dra för stora växlar av, enligt Eva Lindgren.
– Det går inte att dra några slutsatser av variationer mellan enskilda år. Det är så många faktorer som spelar in, exempelvis klimat och förekomst av fästingar. Tittar vi däremot över ett längre perspektiv är trenden av antalet fall tydligt uppåtgående, inte bara i Västra Götaland utan även nationellt, säger hon.
Tydlig ökning
Det resonemanget ger statistiken (se faktaruta) över antalet fall i regionen stöd för. Från 2010 (20 fall) till 2016 låg antalet TBE-fall på en relativt blygsam nivå. Därefter syns en tydlig ökning fram till toppnoteringen 2021.
TBE sprider sig över ett allt större geografiskt område. Smittskydd Västra Götaland rekommenderar sedan 2022 TBE-vaccination till alla i Västra Götaland som vistas i naturen.
Hur många som väljer att vaccinera sig kan Eva Lindgren inte svara på, men hon kan ändå konstatera:
– Vaccinationsviljan har blivit bättre, men inte tillräckligt bra för att påverka siffrorna i positiv riktning. Det finns många kvar som behöver vaccinera sig.
Lidköping hårt drabbat
Tittar man på kartan över sannolik ort för smitta syns det att områdena kring Vänern är hårt drabbade. Eva Lindgren säger att det finns gott om fästingar där och att de verkar dra sig till de stora vattendragen. Delar av Åmåls kommun har länge räknats som riskområde. Några av de rödaste fläckarna på kartan finns söder om Vänern.
– I det området har smittan funnits längst. Det var i Lidköping det första TBE-fallet hittades och där finns det gott om fästingar, även om långt ifrån alla bär på TBE, säger Eva Lindgren och hänvisar till en undersökning som visar att ungefär en procent av alla fästingar bär på viruset.
Fakta
TBE
TBE är en virussjukdom som sprids av fästingar och kan orsaka en allvarlig inflammation i hjärnan. De flesta som blir sjuka får lindriga besvär med feber och huvudvärk och blir friska efter några dagar. Upp till en tredjedel får hjärninflammation.
Det finns ingen behandling mot TBE men sjukdomen kan förebyggas genom vaccination. För ett fullgott skydd bör vaccinationen ske i god tid före fästingsäsongen.
Om fästingsäsongen redan har börjat är det ändå inte för sent att vaccinera sig eftersom fästingar kan smitta långt in på hösten. Fästingarna är som regel aktiva från april till november men om temperaturen är mer än 5 plusgrader kan de också vara aktiva på vintern.
En annan fästingöverförd sjukdom är borrelia, som också kan ge neurologiska symtom. Till skillnad från TBE orsakas denna av en bakterie och kan behandlas med antibiotika. Något vaccin mot borrelia finns inte.
Källa: Smittskydd Västra Götaland
Fakta
TBE i Västra Götaland
Antal fall i Västra Götaland 2010-2022.
2010: 20
2011: 27
2012: 23
2013: 15
2014: 18
2015: 39
2016: 25
2017: 60
2018: 60
2019: 63
2020: 53
2021: 108
2022: 80
Källa: Smittskydd Västra Götaland.