Hoppa till huvudinnehållet

Ännu en Åmålslantbrukare tar plats i LRF:s regionstyrelse

Publicerad:
Gustav Bäckström, Björkils gård, är ny ledamot i LRF:s regionstyrelse.
Gustav Bäckström, Björkils gård, är ny ledamot i LRF:s regionstyrelse. Foto: Karin Olsson

Gustav Bäckström, lantbrukare på Björkils gård, har valts in i Lantmännens Riksförbunds (LRF) regionstyrelse i Västra Götaland.

– Det känns hedrande, säger han.

Under onsdagen samlades 184 bondeledare på LRF:s regionstämma i Vara för att föra sina 20 000 medlemmars talan.

I samband med stämman valdes tre nya ledamöter in till LRF:s regionstyrelse, däribland Gustav Bäckström, lantbrukare vid Björkils gård i Åmål. Där får han sällskap av bland andra Sven Callenberg från Tollebol som omvaldes i regionstyrelsen.

– Det känns hedrande. Kul att man får prova på det, säger Gustav Bäckström.

Även om schemat redan är pressat som det är som lantbrukare, sätter han stort värde i möjligheten att engagera sig.

– Att få tiden att räcka till kommer att bli den största utmaningen. Men man måste engagera sig om det ska bli någon förändring. Det går inte att gå hemma och klaga bara.

Gustav Bäckström, här med lantbrukarkollegan Johan Larsson, ser fram emot att engagera sig regionalt inom LRF.
Gustav Bäckström, här med lantbrukarkollegan Johan Larsson, ser fram emot att engagera sig regionalt inom LRF. Foto: Fredrik Tacacho

Gustav Bäckström har suttit med i den lokala LRF-avdelningen i Åmål i några år och ser nu fram emot att göra sin röst hörd även på det regionala planet. Vilka frågor han kommer att ansvara för återstår att se, men han har flera frågor han vill driva, säger han.

– Jag brinner för produktionsjordbruk. Att vi ska ha samma konkurrensvillkor som resten av EU-länderna.

Vargfrågan debatterades

36 motioner och 26 yttranden hade kommit in inför stämman. Motionerna berörde allt från bristen på veterinärer i fält, till vargetableringar och hur LRF ska organisera sig i framtiden.

– Vargfrågan och livsmedelsstrategin var de frågorna som det var mest debatt kring.

Landshövdingen Sten Tolgfors var en av talarna på stämman. Han berättade bland annat om länsstyrelsens arbete för enklare regler och villkor i livsmedelsstrategin och hur myndigheten arbetar med sitt uppdrag om avvägning mellan olika intressen kopplade till jord och skogsbruket.

Artikeltaggar

ÅmålDebatterDjur och naturEUGustav BäckströmLantmännenLRFMyndigheterSamhälleSten TolgforsSven CallenbergTollebolVaraVeterinär

Så här jobbar PD med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.