Hoppa till huvudinnehållet

Filmfestivalen är igång – dagliga visningar i Åmål

Publicerad:
Lena Schullström och Birgit Hjelt Söderlund var ute i sista stund och hann precis köpa med sig lite popcorn innan de bänkade sig för "Downtown Abbey: En ny era".
Lena Schullström och Birgit Hjelt Söderlund var ute i sista stund och hann precis köpa med sig lite popcorn innan de bänkade sig för "Downtown Abbey: En ny era". Foto: Fredrik Tacacho

Filmfestival på Dal är i full gång. På Sagabion i Åmål har det visats film dagligen sedan i söndags. Vid lunchtid i torsdags bjöd Sagabiografen i Åmål in till matinévisning av ”Downton Abbey: En ny era”.

– Serien var helt fantastisk så det ska bli spännande att se filmen nu, säger Birgit Sund precis innan filmen rullar igång.

Birgit Sund, som hade bänkat sig tillsammans med vännerna Marguerite Palm och Bitte Olsson, hade sällskap av ytterligare ett 20-tal personer som hade sökt sig till Sagabiografen för matinévisningen.

De övriga filmerna som Sagabiografen visat under festivalen har lockat ungefär lika många, säger Ingrid Brandt, i Saga bioförening, som för dagen skötte biljettförsäljningen.

– Det har varit ungefär 30 besökare i snitt på filmerna. Många har allfilmskortet och åker runt och kollar på olika ställen, säger hon.

Vännerna Bitte Olsson, Birgit Sund och Marguerite Palm är stora fan av serien ”Downtown Abbey” och såg nu fram emot filmen.
Vännerna Bitte Olsson, Birgit Sund och Marguerite Palm är stora fan av serien ”Downtown Abbey” och såg nu fram emot filmen. Foto: Fredrik Tacacho

Filmfestival på Dal startade i Bengtsfors 1993 och året efter kom Dals-Ed med. I dag, när samtliga Dalslandskommuner är med, har Filmfestival på Dal vuxit till den tredje största filmfestivalen i Sverige.

Åmål har varit med i festivalen vid något enstaka tillfälle tidigare men det är första gången under Saga bioförenings flagg.

Årets festival pågår 10–19 mars och totalt handlar det om drygt 60 unika filmer och cirka 90 visningar på sju biografer runt om i Dalsland.

På Sagabiografen i Åmål har det visats film dagligen sedan i söndags. Utöver filmerna sker det en del kringaktiviteter på Sagabiografen under festivalen. På premiärdagen var det filmquiz och på lördag, innan barnfilmen "Bara knyt Alfons”, erbjuds alla barn gratis ansiktsmålning.

Ett gäng från Saga bioförening Åmål var på plats när årets filmfestival invigdes på Svea bio i Ed i fredags med visning av den rörande filmen ”The Whale”. Dessförinnan invigde Dals-Eds kommunalråd Andreas Nilsson och regionutvecklare Ylva Gustavsson filmfestivalen genom att klippa ihop en film.
Ett gäng från Saga bioförening Åmål var på plats när årets filmfestival invigdes på Svea bio i Ed i fredags med visning av den rörande filmen ”The Whale”. Dessförinnan invigde Dals-Eds kommunalråd Andreas Nilsson och regionutvecklare Ylva Gustavsson filmfestivalen genom att klippa ihop en film. Foto: Britt-Marie Erlandsson

Artikeltaggar

ÅmålBengtsforsDals-Eds kommunDalslandFestivalerFilmFilmerFilmfestivalerSaga Bioförening Åmål

Så här jobbar PD med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.