Hoppa till huvudinnehållet

Sänkt skatt på el är enklaste sättet

Publicerad:
Reporter Lennart Widing
Lennart Widing
hovpredikant Tydjebyn
Elpriser och elräkning elstöd till hushåll räkning räkningar
Elpriser och elräkning elstöd till hushåll räkning räkningar Foto: Janerik Henriksson/TT

Detta är en åsiktsartikel och innehållet är skribentens eller skribenternas egna uppfattningar.

För några dagar sedan stannade jag till och tog rast på Gatuköket i Frändefors. In kom en upprymd man som ropade: Tjena, tjena, jag har fått elstödet. Så nu skall jag ha två hamburgare. Han var mycket uppåt. Och delar väl detta med flera av oss som trots saftig elräkning ändå fått något tillbaka. Pengarna betalas ut från Försäkringskassan. Som fått fixa till en ny enhet i miljardklassen.

På energin vi förbrukar läggs en skatt per kilowattimme. På själva priset läggs moms. Skatt på skatt, alltså. Priset kan som bekant variera i olika delar av landet. Skattebetalarnas förening har räknat ut att statens momsintäkter på el har ökat med 54 procent sedan 2020. Dessa ökade momsintäkter beror på elprishöjningarna. Inte på större förbrukning. Enligt en uppgift på branschorganisationen Energiföretagen Sveriges öppna nyhets- och debattsida Second Opinion var i snitt 32 procent av de svenska hushållens elräkningar 2021 skatt och moms.

Elprishöjningarna har varit en god affär för statskassan. Så gott som alla europeiska länder har ett system där konsumenterna dels betalar ett handelspris för el, dels skatt och moms.

Men före valet i höstas ville några av de partier som slutit det så kallade Tidöavtalet, som innehåller frågor som regeringspartierna och Sverigedemokraterna skall samarbeta om, att kompensationen för de skenande elpriserna skulle ske genom sänkt elmoms eller energiskatt. Ett förslag, bland flera, var att sänka momsen på el från dagens 25 procent till 6 procent och att sänka skatten på el med 5 öre/kilowattimmar. Många andra länder i Europa har sänkt skatterna på el. Flera av dessa länder är nära grannar. Men inte Sverige, som har den tredje högsta elskatten i Europa. Här valde regeringen, trots tidigare förslag, en annan väg. Och den har alltså landat även i Gatuköket i Frändefors.

Och varför valdes den vägen? Ett argument var att man inte ville motverka den energieffektivisering som antas följa av högre priser. Fast elen hade väl fortfarande varit dyrare än tidigare. Ett annat argument var att sänkta skatter skulle ge än mer fart åt inflationen. Det är finansministerns ständigt återkommande budskap i dessa tider. Inflationen måste pressas. Gott så. Men det finns en hel del gott folk med goda ekonomikunskaper i bagaget som säger att skattesänkning på el snarast skulle sänka inflationen. Jag kan knappast bedöma det.

Men även framledes kommer hushåll och företag ha behov av hjälp med elräkningarna. Sänkt skatt på el är enklast. Att enklast är bäst, det håller jag på.

Lennart Widing

hovpredikant Tydjebyn

Artikeltaggar

EuropaFrändeforsFörsäkringskassanInflationKrönikorMomsSkatterSverigedemokraterna