Hoppa till huvudinnehållet

Fastighetsägare tvingas betala vite – farligt hus står orört

Publicerad:
Kommunen trycker på för renovering av Karlströmska huset, nu genom vite.
Kommunen trycker på för renovering av Karlströmska huset, nu genom vite. Foto: Andreas Dagström

Bristande underhåll har gjort K-märkta Karlströmska huset i centrala Åmål farligt. Lösa fasadbitar riskerar att falla på fotgängare. Bygg- och miljönämnden har nu beslutat att fastighetsägaren ska betala vite, för att tvinga fram åtgärder.

5 000 kronor per månad. Det ska ägaren till Börsen 1, ofta kallat Karlströmska huset, betala så länge ingenting görs åt för att motverka fastighetens långt gångna förfall.

Beslutet fattades vid bygg- och miljönämndens senaste sammanträde.

Inte för högt

I protokollet står bland annat:

– Fastighetsägaren har nämnt vid tillfällen att det eventuellt finns sämre ekonomiska förhållanden. Bygg- och miljönämnden anser därför att ett vite på 5 000 kronor i månaden inte är för högt men ändå kan ge påverkan.

Karlströmska huset bedöms som direkt farligt. Delar av fasaden riskerar att lossna, varför byggställningar sattes upp längs framsidan av huset i somras.

Fastighetsägaren fick även föreläggande om underhållsutredning. Denna gjordes av Värmlands museum med syfte att klarlägga vilka åtgärder som behöver göras för att byggnaden åter ska kunna kallas vårdad.

Nedgånget hus utgör livsfara i centrum – ställningar skyddar mot fallande stenFarlig och förfallen: Många åtgärder krävs för centrumbyggnad

Kan gå till domstol

Utredningen lades fram i oktober och fastighetsägaren fick då tre månader på sig att åtgärda byggnaden, men ingenting skedde under denna tid, varför bygg- och miljönämnden nu beslutat om vitesföreläggande.

– Syftet med vitet är att det ska användas som påtryckningsmedel för att få fastighetsägaren att följa föreläggandet eftersom fastigheten är en fara för allmänheten, står det i mötesprotokollet, samt:

– Om fastighetsägaren inte följer vitesföreläggandet innan 31 mars ska bygg- och miljönämnden ansöka om utdömande av vite hos mark- och miljödomstolen.

Huvudorsaken till byggnadens nuvarande skick tros vara brister i plåtavtäckningen. Taket är därför vid sidan av putsen det mest prioriterade åtgärdsområdet.

”Synd att det blivit så här”

Fastigheten ägs sedan länge av ett dödsbo med Anders Karlström som kontaktperson. Han tar å släktens vägnar på sig skuld för husets dåliga skick, men ger också en känga till bankerna:

– Vi får inte låna några pengar. Det har med vår bolagsstruktur att göra.

En annan förklaring är dålig lönsamhet. Både lägenheter och butikslokaler var svåruthyrda före flyktingkrisen, säger Anders Karlström:

– Det var meningen att vi skulle göra någonting åt fasaden för tio år sedan, men då hade vi tomt överallt.

Ägarna börjar nu också känna att orken tryter, samtidigt som den yngre generationen Karlström tappat Åmålskopplingen. Någon bor i Amerika, andra i Schweiz och Uppsala.

– Lite synd att det blivit så här, säger Anders Karlström.

Artikeltaggar

Åmåls kommunÅtgärderBostad och byggenFastigheterVärmlands län

Så här jobbar PD med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.