Hoppa till huvudinnehållet

Sänkt kulturmiljon klubbad – kommunen menar att den stöder med mer än pengar

Publicerad:
Den så kallade kulturmiljonen uppgår i år sammantaget till 800 000 kronor.
Den så kallade kulturmiljonen uppgår i år sammantaget till 800 000 kronor. Foto: Andreas Dagström

Not Quite, Åmåls bluesförening, Bokdagar i Dalsland med flera blir inte bönhörda. Kommunstyrelsen bantar de kulturstrategiska uppdragen enligt tidigare lagt förslag.

Om regionen opponerar sig tänker kommunen hänvisa till andra sätt de stöder kulturlivet på.

Sänkningen från totalt en miljon kronor till 800 000 kronor fick framförallt Not Quite att reagera, då konsekvensen blir att föreningen får märkbart mindre i stöd än vad de tidigare fått.

– Det finns brister i hur kommunen ser på konst och kultur. Not Quite bidrar till en levande landsbygd och ökat småföretagande. Ingen av oss ligger samhället till last, sa Not Quites ekonomiansvariga Malin Palm när tilldelningsförslaget offentliggjordes.

Västra Götalandsregionens kulturnämnd kritiserade också sänkningen och varnade för att det kan få allvarliga konsekvenser.

– Det är väldigt rimligt att man tar fram en risk- och konsekvensanalys inför ett beslut. I det här fallet kan en konsekvens bli att den andre finansiären ifrågasätter sitt engagemang, sa nämndens ordförande Alex Bergström (S).

Motiveras med tufft läge

Kommunstyrelseordförande Michael Karlsson (M) menade å sin sida att reaktionen var förhastad och att Åmåls kommuns kulturenhet före ett formellt beslut fattades skulle ta reda på vilka stöd som kan röras.

– Inget bidrag kommer att ändras så att de bryter uppväxlingen från kommunen, sa Karlsson.

När ärendet väl hamnade på kommunstyrelsens bord blev liggande förslag klubbat, utan ändring. Kulturmiljonen blir under 2023 mindre än i fjol, med motivering av rådande ekonomiska situation.

Samtidigt fick kommunledningskontoret i uppdrag att kartlägga vilka andra stöd till de berörda aktörerna som kommunen ger. Informationen ska vidareförmedlas till folkvalda och tjänstemän inför fortsatt dialog med Västra Götalandsregionen.

Socialdemokraterna yrkade på återremiss av ärendet, men arbetsutskottets förslag vann, med tillägg om nämnda kartläggning, efter förslag från Peter Stenberg (L).

Kan bli annan form framöver

Formerna för och tillämpningen av det kulturstrategiska uppdraget och andra kommunala bidrag till kulturföreningarna kommer att ses över efter att ny kulturplan tagits fram, står det vidare i protokollet.

Aktörerna som i dag har kulturstrategiska uppdrag är Not Quite, Åmåls bluesförening, Bokdagar i Dalsland/Dalslands litteraturförening, Konstgrafiska verkstaden i Dalsland och Åmålsortens hembygdsförening.

Förslag på krympt kommunstöd till kulturaktörer: ”Vi blir tvungna att skära ner”Regionkritik mot bantad kulturmiljon i Åmål: ”Kan få allvarliga konsekvenser”

Artikeltaggar

Alex BergströmÅmåls bluesföreningÅmåls kommunÅmålsortens HembygdsföreningBeslutBokdagar i DalslandKommunstyrelsenKonstgrafiska verkstaden DalslandKulturMalin PalmMichael KarlssonNämnderNöje/KulturNot QuitePeter StenbergPolitikSocialdemokraternaVästra Götalandsregionen

Så här jobbar PD med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.