Det saknas lotsar till fartyg som måste ha den hjälpen när de åker upp i Vänern.
Det framhöll Johan Källsson, Thunbolagen, när hållbar vänersjöfart lyftes fram under Vänertinget som hölls i Åmål.
Johan Källsson från Thunbolagen AB och Jörgen Kock från Vänerregionens näringsbolag medverkade i en panel om hållbar Vänersjöfart tillsammans med Björn Garberg, Trafikverket, Göran Lidström, Vänerhamn, och Kalle Alexandersson, Kristinehamns kommun.
Bland de frågetecken som kom upp från rederiernas sida var just lotsproblematiken.
– Vi står och stampar lite när det gäller handling. Det mest akuta är lotsproblematiken, fartyg som tvekar att åka upp i Vänern på grund av rädsla för att bli fast, säger Johan Källsson.
Jörgen Kock instämde i detta.
Mycket på gång
Björn Garberg, Trafikverket, pekade på att det hänt jättemycket när det gäller att främja sjöfarten. Att man lyckats synliggöra sjön som transport alternativ.
Panelen pratade också om slussar och olika avgifter och Kalle Alexandersson, Kristinehamns kommun, konstaterade att det väntar stora utmaningar och han menade att ägarsamordningen kommer bli viktig.
Hållbara tankar
I år var det alltså Åmåls tur att vara värd för det årligen återkommande Vänertinget. Under två dagar ventilerades gemensamma framtida insatser och i år var temat ”Vänern som utvecklingskraft”.
Laila Gibson, verksamhetssamordnare för Vänersamarbetet, lyfte också fram Vänern som katalysator då hon talade under inledningen av dagarna.
Under torsdagen fick de församlade lyssna på tankarna om en hållbar reglering av Vänerns vatten samt om hållbart fiske och hållbar besöksnäring vid Vänern.
Många föreningar, organisationer och företag, med intresse av Vänern, hade representanter på plats.
Förening prisades
Under torsdagskvällen delas Vänerstipendiet på 20 000 kronor ut till föreningen Hammarö skärgårdsmuseum. Föreningen bildades 2019 och tog då över driften av museet.
Förutom paneldebatten om hållbar Vänersjöfart, hann deltagarna under fredagen bland annat prata om Vänerns roll i den regionala och nationella utvecklingen.