Hoppa till huvudinnehållet

De som bäst känner förhållandena som gör upp om löner och arbetsvillkor

Publicerad:
”Vi socialdemokrater står upp för den svenska modellen och möjligheten att sluta kollektivavtal”, skriver dalsländska riksdagsledamoten Paula Holmqvist (S). Foto: Christine Olsson/TT

Detta är en åsiktsartikel och innehållet är skribentens eller skribenternas egna uppfattningar.

17 mars är det kollektivavtalets dag. Det är en dag som tillkommit för att uppmärksamma en av hörnstenarna i den svenska modellen – det kollektiva förhandlandet mellan arbetsgivare och fackföreningar.

I Sverige är det förhållandevis lite av det som styr vår arbetsmarknad som bestäms av riksdag och regering. Istället är det de som bäst känner förhållandena inom sin bransch, företag och anställda, som gör upp om löner och arbetsvillkor på arbetsplatsen.

Det är inte obligatoriskt för en arbetsplats att ha kollektivavtal men genom kollektivavtalet får du som anställd också oftast tillgång till avtalspension som kan vara ett mycket viktigt tillskott den dag du går i pension. Du får även rätt till ett tillägg i form av föräldralön när du är föräldraledig och ett tillägg vid längre sjukskrivning. Så det finns all anledning att ta reda på om arbetsplatsen har kollektivavtal.

Nu kanske det är många som undrar vad poängen är med att vara med i facket om villkoren gäller alla på arbetsplatsen. Då ska man komma ihåg att kampen för bra villkor i kollektivavtalen förs av fackföreningarna. Ju fler anställda de representerar desto större förhandlingsstyrka får de och ju bättre villkor får de anställda.

Så trots att vi förstår att fackföreningsavgiften kan verka som en onödig utgift i dessa tider då allt blivit dyrare så är det den utgift som faktiskt hjälper till att höja din lön och därmed din förmåga att betala de andra kostnaderna. Det är därför värt att vara med i facket även för den som har en tillfällig anställning eller arbetar deltid.

Vi socialdemokrater står upp för den svenska modellen och möjligheten att sluta kollektivavtal. Alla studier visar att länder som reglerar arbetsmarknaden genom kollektivavtal mellan parterna har en bättre fungerande arbetsmarknad och högre levnadsstandard. Det är en framgångsmodell som borde ge trygghet i oroliga tider.

Den svenska modellen ska utvecklas – inte avvecklas. Det säger vi på kollektivavtalets dag men även på årets alla andra dagar.

Paula Holmqvist (S)

riksdagsledamot och ledamot i arbetsmarknadsutskottet,

fd facklig företrädare i Kommunal

Artikeltaggar

AvtalFackföreningarInsändareKollektivavtalKommunalLönerPaula HolmqvistSocialdemokraterna