Hoppa till huvudinnehållet

Ur PD:s arkiv: Premiär på bluesfilm under filmfestivalen

Publicerad:
Bluesbandet Fat Bull & his Vets, som fick sitt genombrott under Åmåls Bluesfestival i fjol, spelade i Långeds Folkets hus. Här ses från vänster Klas Dannäs, Claes Kihlberg, Lowe Tholin och Robert Wangeby. Mark Tholin saknas.
Bluesbandet Fat Bull & his Vets, som fick sitt genombrott under Åmåls Bluesfestival i fjol, spelade i Långeds Folkets hus. Här ses från vänster Klas Dannäs, Claes Kihlberg, Lowe Tholin och Robert Wangeby. Mark Tholin saknas. Foto: PD:s arkiv

Här är något av det som Provinstidningen Dalsland skrev om för 50, 25 och 10 år sedan.

1973

Nyförvärv gladde i IFK. IFK Åmål vann söndagens träningsmatch mot gästande IFK Skoghall med 2–1 (1–1) en resultatmässigt liten seger men hemmalaget spelade stundtals bra fotboll på den svårspelade Hamnplanen där gruset hindrade bollen betänkligt. Även blåsten var besvärlig. I nye Anders Larsson från Kongahälla ser IFK ut att ha fått en fin förstärkning, grabben som spelade på mittfältet visade fin bollkänsla och gjorde mängder av goda uppspel till kedjemännen.

1998

Premiär på bluesfilm under filmfestivalen. En riktig blueskväll utlovas på lördag i Långseruds folkets hus. För första gången kommer filmen om landets största bluesfestival, nämligen den i Åmål, att visas offentligt. Samma kväll blir det också scenframträdande av bluesbandet Fat Bull & his Vets.

2013

Medeltidsruin grävs fram i Gamla kyrkan. Just nu pågår utgrävningar i Åmåls gamla kyrka. Kommunens arkivarie Margareta Nilars är ansvarig för grävarbetet, som görs i samarbete med Lödöse museum.

– Vi tror att vi funnit grunden till kyrkan som stod här innan. Då talar vi 1500-tal, säger Nilars.

Det experterna tror sig ha hittat är koret i en medeltida kyrka. På platsen har man också hittat skelettdelar och Margareta Nilars tror att det medeltida kyrkokoret kan ha använts som gravkor i det som är nuvarande kyrkobyggnaden.

Redaktör: Roger Pettersson

Artikeltaggar

ÅmålÅmåls kommunDalslandFilmFilmfestivalerIFK ÅmålIFK SkoghallKyrkorLångserudLödöse museumMargareta NilarsRobert WangebySamhälleTeknik och vetenskapUtgrävningar

Så här jobbar PD med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.