Hoppa till huvudinnehållet

Bokradions Lundström, Åmåls deckarduo och akademiledamot klara för Bokdagarna

Publicerad:
Peter Mohlin och Peter Nyström från Åmål är klara för sommarens Bokdagar i Dalsland. Här i samband med Värmlands bokfestival i Karlstad i höstas.
Peter Mohlin och Peter Nyström från Åmål är klara för sommarens Bokdagar i Dalsland. Här i samband med Värmlands bokfestival i Karlstad i höstas. Foto: Lena Richardson

Journalisten och romanförfattaren Marie Lundström från ”Lundströms bokradio” i P1, Åmåls egna deckarförfattare Peter Mohlin och Peter Nyström och ledamoten av Svenska Akademien Ellen Mattson är klara för sommarens Bokdagar i Dalsland.

Ellen Mattson från Uddevalla bor utanför Ljungskile i Bohuslän och innehar sedan 2019 stol nummer nio i Svenska Akademin. Hon har en lång och prisad författarkarriär, där hon senast kom ut med romanen ”Den svarta månens år” 2021 som blev nominerad till Augustpriset. Ellen Mattson är även verksam som dramatiker och litteraturkritiker.

I Bokdagarsammanhang är hon en återvändare och det blir tredje gången hon medverkar. Senast var 2010, som var året Bokdagar i Dalsland lämnade Håverud för att flytta in i Gamla kyrkan i Åmål.

Men Ellen Mattson kommer den här gången inte för att prata om sina egna böcker. Hon ska berätta om en annan Bohuslänsförfattare, Emelie Flygare-Carlén (1807–1892), mest känd för ”Rosen på Tistelön”. Emelie Flygare-Carlén har Dalslandskopplingar och bodde en tid här i landskapet och Ellen Mattsons programpunkt görs i samarbete med Litteraturbanken, som bland annat ligger bakom Litteraturkartan.

Ellen Mattson vid ett framträdande på stadsbiblioteket i Skövde förra våren.
Ellen Mattson vid ett framträdande på stadsbiblioteket i Skövde förra våren. Foto: Anna Warner

Återvändare är även Åmåls deckarduo Peter Nyström och Peter Mohlin. De var med 2020 och medverkade då i ett litteratursamtal lett av Yukiko Duke. Men covidrestriktionerna gjorde att deras framträdande genomfördes utan publik, i en sändning från Åmåls stadshotell.

Så det här blir första gången de är med fullt ut på Bokdagar i Dalsland, med publik på plats. De kommer att vara högaktuella med tredje delen i thrillerserien om FBI-agenten John Adderley. ”Den tysta fågeln” kommer ut i maj. Mohlin och Nyströms böcker har sålt i över 200 000 exemplar och till mer än 20 länder.

Marie Lundström är programledare för ”Lundströms bokradio” i Sveriges Radio.
Marie Lundström är programledare för ”Lundströms bokradio” i Sveriges Radio. Foto: Henrik Montgomery/TT

Helt ny på Bokdagar i Dalsland är journalisten Marie Lundström som leder radioprogrammet ”Lundströms bokradio” i P1. Hon debuterade som romanförfattare 2020 med ”Sanningens kalas” och i februari i år kom ”Alla måste söderut”, om en kvinna som upplever en rotlöshet och en identitetskris efter att hennes far avlidit. ”Om längtan hem – var eller vad det nu är”, skriver förlaget.

Bokdagar i Dalsland hålls i år 26–30 juli och sedan tidigare har Karin Smirnoff och Elisabeth Åsbrink samt kommunpoeten Jimmy Alm presenterats som medverkande. Fullständigt festivalprogram kommer att stå klart i maj. Förutom Gamla kyrkan kommer framträdanden även att ske på Dalsland Outdoors/Dalslands Skafferi, Åmåls hembygdsmuseum, Tollebols kvarn och Åmåls stadshotell. Dessutom återkommer Pilgrimspop i Upperud som en programpunkt.

Peter Mohlin och Peter Nyström tillsammans med Yukiko Duke på stadshotellet sommaren 2020.
Peter Mohlin och Peter Nyström tillsammans med Yukiko Duke på stadshotellet sommaren 2020. Foto: Ina Sollander
Ellen Mattson 2011 i samband med att hon tog emot Selma Lagerlöfs Litteraturpris.
Ellen Mattson 2011 i samband med att hon tog emot Selma Lagerlöfs Litteraturpris. Foto: Åsa Eneljung

Artikeltaggar

ÅmålÅmåls kommunBöckerBokdagar i DalslandDalslandDalslands LitteraturföreningEllen MattsonFörfattareGamla kyrkanLitteraturOutdoorsPeter MohlinPeter NyströmPilgrimspopSvenska AkademienSveriges RadioUddevalla

Så här jobbar PD med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.