Hoppa till huvudinnehållet

Ny cykelled genom Dalsland – 18 mil mellan Uddevalla och Årjäng

Publicerad:
Nu finns nya möjligheter för turister att upptäcka Dalsland från cykelsadeln.
Nu finns nya möjligheter för turister att upptäcka Dalsland från cykelsadeln. Foto: Tony Ryman

Dalsland har fått en ny cykelled. Lelångenleden från Uddevalla till Årjäng mäter drygt 18 mil och är nu godkänd av Trafikverket som regional cykelled.

– Vi har skapat en infrastruktur för turismföretag att kommersialisera kring och det är spännande och jätteroligt att vi kunnat lyckas med det, säger destinationsutvecklare Crister Blüme.

Trafikverket kommer att ta fram och sätta upp skyltar längs cykelleden under våren och målsättningen är att det ska vara klart till sommaren.

– Trafikverket bekostar alla skyltar och uppsättningen mot att vi tagit fram den. Leden fungerar som en marknadsföringsled och kommer att få väldigt hög status, den marknadsförs av Västsvenska turistrådet och Visit Värmland, säger Crister Blüme som hoppas på en invigning i sommar.

Företag på landsbygden

Crister Blüme började jobba med Lelångenleden för flera år sedan i syfte att skapa en turistisk infrastruktur för företag på landsbygden. Att få en möjlighet att marknadsföra de företag som inte syns lika mycket. Men olika regelverk och tillstånd gör att det tar tid att ta fram en led.

– Det ska till exempel vara vägar som har högst 70 kilometer i timmen och de ska inte trafikeras av för många bilar. Många sträckor bryts av av en 80-väg och det är svårt att hitta en väg rakt fram. Sedan måste man ha markägartillstånd för vägar som inte är statliga. Att få det och den turistiska biten kombinerat tar tid, säger Blüme som tycker att markägarna varit överraskande positiva.

– Det handlar ju om en landsbygdsutvecklingsfråga, säger han.

Lelångenleden är drygt 18 mil lång och går mellan Uddevalla och Årjäng.
Lelångenleden är drygt 18 mil lång och går mellan Uddevalla och Årjäng.

Möjligheter är många för turismföretag att erbjuda olika paket för turister.

– Vi har skapat en infrastruktur för turismföretag att kommersialisera kring och det är spännande och jätteroligt att vi kunnat lyckas med det, säger destinationsutvecklare Crister Blüme.

När Trafikverket har skyltat upp Lelångenleden är det Västkuststiftelsen som har ansvaret för leden.

Den nya Lelångenleden är drygt 18 mil och slingrar fram på de mindre vägarna som på bilden genom Vårvik.
Den nya Lelångenleden är drygt 18 mil och slingrar fram på de mindre vägarna som på bilden genom Vårvik. Foto: Privat

Artikeltaggar

Crister BlümeDalslandHåverudInfrastrukturKanotLandsbygdLelångSamhälleTrafikverketVandringVänerledenVästkuststiftelsenVisit Värmland

Så här jobbar PD med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.