Hoppa till huvudinnehållet

6 000 biobesökare: "Vi är nöjda med årets filmfestival”

Publicerad:
Mikael Blom, ordförande för Filmföreningen på Dal, är nöjd med årets upplaga av Filmfestival på Dal.
Mikael Blom, ordförande för Filmföreningen på Dal, är nöjd med årets upplaga av Filmfestival på Dal. Foto: Conny Hultgren

Filmfestival på Dal är slut för den här gången. Cirka 6 000 biobiljetter har sålts under de tio festivaldagarna. Drygt 60 filmer har rullat på sju biografer i Dalsland. Totalt ett 90-tal visningar har genomförts.

– Vi är nöjda. 6 000 besökare är vad vi brukar ha på filmfestivalen och det är en bra siffra, säger Mikael Blom, ordförande för Filmföreningen på Dal.

Vilka filmer har då gått bäst denna gång? Mikael Blom framhåller En dag kommer allt det här bli ditt. En film med Karin Franz Körlof, Peter Haber och Suzanne Reuter i de ledande rollerna. Även Andra akten med Lena Olin och Rolf Lassgård och Ruben Östlunds prisbelönade Triangle of sadness har setts av många besökare.

Maja Fredriksson och Alice Jansson Nord underhåller i Odéons foajé i Bengtsfors inför visningen av filmen Bränn alla mina brev.
Maja Fredriksson och Alice Jansson Nord underhåller i Odéons foajé i Bengtsfors inför visningen av filmen Bränn alla mina brev. Foto: Filmfestival på Dal

– En film som också gått bra, men som vi kanske inte trodde riktigt mycket på eftersom den inte längre är helt ny, visade sig vara Där kräftorna sjunger, säger Mikael Blom.

Kringarrangemang

I vanlig ordning har det visats filmer för alla åldrar. Det har också funnits kringarrangemang vid vissa visningar som satt lite extra krydda på eventen. Det har handlat om allt från föreläsningar av inbjudna gäster till filmquiz.

Under 2021 och 2022 var det ingen filmfestival på grund av pandemin.

De båda konstövergripande kulturarbetarna Mira Aasma och Edwin Safari dök upp vid olika tillfällen under festivalveckan. Här syns de inför visningen av Triangle of sadness på Odéon i Bengtsfors.
De båda konstövergripande kulturarbetarna Mira Aasma och Edwin Safari dök upp vid olika tillfällen under festivalveckan. Här syns de inför visningen av Triangle of sadness på Odéon i Bengtsfors. Foto: Filmfestival på Dal

– Vi valde att visa lite färre filmer under årets festival eftersom vi var lite rädda att pandemin skulle fortsätta slå mot biograferna. Men besökssnittet har inte varit sämre, vilket har varit väldigt glädjande, säger Mikael Blom.

Så det blir en filmfestival även nästa år?

– Ja, det gör det definitivt. Vi har inga ambitioner på annat. Det är fantastiskt roligt att arrangera Filmfestival på Dal och att ta del av publikresponsen. Filmfestivalen är en folkfest, säger Mikael Blom.

Vilken betydelse har Filmfestival på Dal?

– Det vi har hört från våra biobesökare och från Västra Götalandsregionen, som vi har ett gott stöd av, är att de är väldigt nöjda. Från regionens sida ser de det som oerhört viktigt för kulturen att den här festivalen finns. Det är helt fantastiskt med det här kommunövergripande samarbetet i Dalsland mellan sju fungerande biografer. Vi är inte konkurrenter utan kollegor. Det är nyckeln till framgång. Det hade aldrig fungerat annars, säger Mikael Blom.

Artikeltaggar

BiograferDalslandFestivalerFilmFilmerFilmfestival på DalFilmfestivalerMikael BlomVästra Götalandsregionen

Så här jobbar PD med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.