Ökad läkartäthet hos Medpro: ”Vi ser redan positiva effekter”

Publicerad:
Malin Herke och Fredrik Skärlund, biträdande verksamhetschef och verksamhetschef på Medpro Clinic Åmål, är glada över att ha lyckat rekrytera flera nya fasta läkare.

Vårdcentralen Medpro Clinic i Åmål har under senare tid ökat antalet fast anställda läkare med 30 procent. Bemanningen når nu upp till Socialstyrelsens nationella riktmål och är högre än riksgenomsnittet.

– Det innebär drastiskt bättrad tillgänglighet, säger verksamhetschef Fredrik Skärlund.

Från nio till tolv fastanställda läkare på några få månader. Den utvecklingen borde glädja alla som är skrivna hos Medpro Clinic i Åmål.

– Vi är glada över att kunna skapa tillgänglighet i ett på många sätt pressat vårdläge. Men vi ser vilka vinster det ger, säger verksamhetschef Fredrik Skärlund.

Med nuvarande bemanning uppnår vårdcentralen Socialstyrelsens höga nationella riktmål på 1 100 patienter per läkare. Samtidigt är snittet per specialistläkare i allmänmedicin 3 000 patienter, vilket naturligtvis minskar tillgängligheten.

– Det finns ett generellt rekryteringsproblem, särskilt på landet, där procentandelen fastanställda läkare är låg. Vi har hyrt in tillfällig personal, men även över tid lyckats rekrytera. I slutet av förra året tillkom två nya läkare och nu under våren även en tredje, säger Fredrik Skärlund.

Han fortsätter:

– Det innebär drastiskt bättrad tillgänglighet. Vi ser redan nu positiva effekter.

Det går nu 1 100 patienter per fastanställd läkare på Medpros vårdcentral i Åmål.
Det går nu 1 100 patienter per fastanställd läkare på Medpros vårdcentral i Åmål. Foto: isabell Höjman/TT

En av de nya fastanställda är allmänspecialist och övriga två ST-läkare. Allmänspecialisten får som mest ha 2 400 patienter, medan maxgränsen för ST-läkarna, som är under utbildning, är satt till 1 200.

Genom att stärka bemanningen hoppas Medpro bland annat kunna jobba mer förebyggande mot äldre, som utgör en stor patientgrupp.

– Till exempel är förtida utskrivningar från sjukhus ett tilltagande problem. Kan vi förebygga där, då är mycket vunnet, säger Fredrik Skärlund.

Medpro har sedan tidigare ett speciellt äldreteam, som också ser till att patienter får den hjälp de behöver innan de måste söka akutvård.

Med inbokade besök ökar även chansen att patienten får träffa samma läkare, vilket ökar trygghetskänslan.

Kommer ni att anställa ännu fler läkare framöver?

– Nej, det skulle snarare innebära problem för oss, säger Fredrik Skärlund och syftar på begränsningar i lokaltillgång.

Artikeltaggar

ÅmålBemanningFredrik SkärlundSjukvårdSocialstyrelsenVård och omsorgVårdcentraler

Så här jobbar PD med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.

Läs vidare