Hoppa till huvudinnehållet

Integrera nytt äldreboende med förskola

Publicerad:
Måkeberg eller Kotorget vore bra platser för ett centralt placerat äldreboende, gärna i en generationsintegrerad planering, menar insändarskribenten.
Måkeberg eller Kotorget vore bra platser för ett centralt placerat äldreboende, gärna i en generationsintegrerad planering, menar insändarskribenten. Foto: Ove Rydh

Detta är en åsiktsartikel och innehållet är skribentens eller skribenternas egna uppfattningar.

Det ska gå snabbt att få fram ett nytt äldreboende och tydligen är det bra om det kan placeras så långt bort som möjligt från stadens centrala delar.

I Åmål är en hög andel av befolkningen äldre. Snittet i riket är 20,3 procent och i Åmål är 27,3 procent över 65 år. Vi kan anta att ett antal av dessa kan komma att bo i ett äldreboende. Men snälla ni folkvalda, tror ni på fullt allvar att de som framöver inte kan bo kvar hemma utan måste till ett äldreboende, dagen lång vill sitta och titta på en åker? Tycker ni att presumtiva boende ska deporteras?

Tänk om, och gör som många andra kommuner som har respektfulla tankar om äldre och integrera äldreboende med förskola. Nu senast den här veckan har media uppmärksammat Norrtälje kommun. Det är många barn som i sin vardag inte möter äldre, som inte har mor- och farföräldrar nära och det finns äldre med barnbarn långt bort eller inga barnbarn alls. Att mötas över generationsgränser är inte farligt utan kan få många positiva effekter.

I dag ska vi återanvända så mycket som möjligt och det borde även gälla den mark som redan är tillgänglig utan att nya gator, ledningar etcetera ska anläggas. Varför använda skattepengar på det sättet? I insändarspalten har flera lämpliga förslag på placering nämnts som borde falla de allra flesta på läppen. Tänk ett integrerat äldreboende och förskola på Måkebergsplan eller Kotorget. Det tror jag kan tilltala och vara intressant för Åmålsbor som även efter 65 år vill vara en del av samhället.

Åmål har varit en idyll men håller på att krackelera. Att bygga ett stort plåtskjul och förstöra skogen för barnen på Elisebergs förskola är hialöst. Så också ett äldreboende utanför stadens centrala delar.

Femtiotalist som vill ha liv och rörelse runt äldreboende

Artikeltaggar

BarnFörskolorInsändareMåkebergNorrtäljeÅmålÅmåls kommunÄldreomsorg