Hoppa till huvudinnehållet

Rapport från ett knä

Publicerad:
PD-krönikören Sune Tholin undrar om kossorna blir besvikna nu efter hans operation.
PD-krönikören Sune Tholin undrar om kossorna blir besvikna nu efter hans operation. Foto: Fredrik Sandberg/TT

Detta är en åsiktsartikel och innehållet är skribentens eller skribenternas egna uppfattningar.

Knän är ett ämne som tydligen intresserar många. Det förstår jag, efter att här i krönikan lämnat den egotrippade nyheten att jag skulle få knäprotes. Vänliga läsare har hört av sig med glada tillrop. Och inte minst förmaningar om hur viktigt det är med träning efter operationen.

Stort knäintresse är förstås inte så konstigt. Många har redan fått hjälp med renovering av denna viktiga led. Och för det mesta blir ju åtgärden nuförtiden nästan hundraprocentigt lyckad. Många – liksom jag gjort – vill operera men drar sig för att ta tag i saken.

När det väl var dags, gick det undan. Kom till Carlanderska torsdag förmiddag, operation och sen utskrivning fredag förmiddag. Kunde omgående stödja hjälpligt på benet.

– Var inte orolig, sa doktorn. Knät håller om du inte gör höga hopp eller bär tunga saker.

Riktigt behagligt under själva operationen. Ryggbedövning kompletterad med lätt sömnhjälp. Kunde i skönt töcken registrera hur operationsteamet jobbade på under vardagligt snack, blandat med order från den erkänt skicklige kirurgen. Och när man på slutet med hammare slog in någon form av metalllstöd, gick tankarna till Malms smedja på Flå.

Som bonus fick jag benet rätat. Det hade med åren alltmer pekat utåt och på så sätt skavt på knäleden. Hade stor del i smärtan vid gång. Kobent helt enkelt. Och tyckte jag inte att Fredrik Kristianssons kor här i hagen tittat ovanligt kollegialt på mig?

Efter operationen är benet som en flaggstång. Nästan. Så bara nu inte Fredriks kor blir besvikna.

Smärtan efter operationen har varit helt hanterbar. Slutade med starka opioider efter några dagar.

Från konvalescentlägret noterar vi att en av Åmåls framgångsrika företagsprofiler tillträtt en viktig kommunal post. PG Hellberg ska leda styrelsen i Åkab.

Hellberg kan säkert bli en frisk fläkt. Han får jobba i en miljö som är lite annorlunda än på Hexpol. Och att i samhällsnyttigt företag får ibland göras andra överväganden. Vi följer saken med intresse och spänning.

Några knärader till. När jag för några veckor sen träffade doktorn inför operationen, frågade jag om jag skulle träna inför ingreppet. Doktorn nöp mig i överbenet – där det normalt finns muskler – och gav knivskarp diagnos:

– Försent.

Artikeltaggar

ÅkabÅmåls kommunÅtgärderHexpolKrönikorRenoveringarStyrelser