Hoppa till huvudinnehållet

Fantastiska fågelbilder fyller konsthallen under fotofesten

Publicerad:
Reporter Andreas Dagström
Andreas Dagström
andreas.dagstrom@provinstidningen.se
Fågelfotografen Jonas Classon blir dragplåster under Åmåls Fotofest.
Fågelfotografen Jonas Classon blir dragplåster under Åmåls Fotofest. Foto: Jonas Classon

Efter höstens comeback är det snart dags för Åmåls Fotofest igen, denna gång under rätt årstid. Huvudnummer blir en utställning med den prisade globetrottern Jonas Classon, som framförallt är känd för sin förmåga att fånga fåglar.

Först blev det akut brist på aktiva, sedan kom coronan.

Åmåls Fotofest var under några år om inte död så i alla fall förlamad. Men sedan 2022 är evenemanget åter på banan igen. Och den här gången var konsthallen ledig under rätt period, till skillnad från fjolårets comeback. Den 6-13 maj är datumen som gäller för alla som gillar högkvalitativ kamerakonst.

Affischnamnet blir Jonas Classon från Örebro. En riktig globetrotter med uppdrag över hela världen, men framförallt är han känd som skildrare av fåglar. Det var en sådan bild som banade vägen för Classons internationella genombrott. Bilden i fråga har titeln ”Night Hunter”, publicerades bland andra av brittiska The Times och räknades allmänt till de mest ikoniska bilderna 2020. Bilden vann också förstapris vid världens största fototävling, Siena International Photo Award, i Italien.

Under Åmåls Fotofest samsas Jonas Classon om konsthallen med norrmannen Morten Gjerde, här mest känd från fotodiket på Åmåls Bluesfest.

Förutom utställningar blir det även föreläsningar, portfoliobedömning, nattfotografering och lite andra programpunkter.

Med den här bilden fick Jonas Classon sitt internationella genombrott. OBS! Bilden är kraftigt beskuren.
Med den här bilden fick Jonas Classon sitt internationella genombrott. OBS! Bilden är kraftigt beskuren. Foto: Jonas Classon
Jonas Classon kommer från Örebro men är verksam över hela världen.
Jonas Classon kommer från Örebro men är verksam över hela världen.

Artikeltaggar

Djur och naturFåglarMorten GjerdeNöje/KulturUtställningarÅmåls bluesfestÅmåls Fotofest

Så här jobbar PD med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.