Hoppa till huvudinnehållet

Misstänkt åtalas för mordet i Stigen – offret kvävdes till döds

Publicerad:
En man i 40-årsåldern åtalas för mordet i Stigen den 23 september förra året.
En man i 40-årsåldern åtalas för mordet i Stigen den 23 september förra året. Foto: Helena Lindgren

Nästan på dagen ett halvår efter det misstänkta mordet i Stigen står åtalet klart. Mannen i 40-årsåldern, som suttit häktad sedan 27 september, åtalas nu misstänkt för mord. Trots tidigare uppgifter om att offret blev knivskuret framgår nu efter utredning att han kvävdes till döds.

Det var i den 23 september som en man i 50-årsåldern bragtes om livet. Tre män i 30-, 40- respektive 60-årsåldern anhölls misstänkta för mord. Mannen i 60-årsåldern släpptes på fri fot strax efter och så även mannen i 30-årsåldern.

Mannen i 40-årsåldern har förblivit åklagarens huvudmisstänkta och har nu suttit häktad i snart sex månader. Åtal har dröjt och tiden har förlängts vid ett flertal tillfällen då det krävs fler förhör, en kompletterande brottsplatsundersökning, ytterligare analys av NFC, samt fler frågor till rättsläkare.

– Det är flera omständigheter. Bland annat det stora antal förhör som hållits inom ramen för förundersökningen. Sen har vi den tekniska bevisningen som kommit fram och som allt eftersom föranlett vissa kompletteringar. Det är ett ganska omfattande utredningsmaterial, säger kammaråklagare Carin Pedersen vid åklagarkammaren i Uddevalla.

Men så på tisdagen kom slutligen åtalet. Mannen åtalas för mord. Trots tidigare uppgifter om att offret skulle ha knivskurits till döds nämns inga vassa föremål alls i åtalet. Enligt åklagaren ska 40-åringen ha utdelat flera slag mot bland annat offrets huvud. Som en följd av misshandeln kvävdes offret av sitt eget blod.

Hur är bevisläget enligt din mening?

– Enligt min bedömning är bevisläget gott, men det är ytterst tingsrätten som får värdera det allteftersom det läggs fram, säger kammaråklagare Carin Pedersen.

Vad kan det här leda till för straff?

– Det spekulerar jag helst inte i, utan inväntar förhandlingar och ser vad som framkommer i samband med dem.

Varför kom det först uppgifter om en knivskärning när det istället verkar handla om en dödsmisshandel?

– Det finns uppgifter som berör detta i förundersökningen, men vi har utrett de olika omständigheterna och enligt min bedömning har det inte varit fråga om någon kniv. Det kommer att framgå under rättegången, men jag vill inte föregå det, säger kammaråklagare Carin Pedersen.

Vittnen har berättat för polisen att den misstänkte blev aggressiv när offret under en fest råkade välta något i den misstänktes bostad som ska ha tillhört den misstänktes avlidne pappa.

Mannen åtalas i andra hand för synnerligen grov misshandel och grovt vållande till annans död.

Han åtalas också för ringa narkotikabrott och hot mot tjänsteman.

Den misstänktes försvarare, Peter Gillberg, har ännu inte läst åtalet, men menar att det inte kom som någon överraskning.

– Jag visste inte att det hade kommit åtal, men jag har fått del av hennes funderingar och misstankar tidigare. Det blir intressant, så mycket kan jag säga.

Han har ingen uppfattning om hur hans klient ställer sig till anklagelserna, mer än att han alltjämt förnekar brott.

Hur mår han och hur har häktestiden varit?

– Det har varit tufft att sitta häktad med restriktioner. Att inte få förmedla sig med omvärlden är oerhört påfrestande, säger Peter Gillberg.

Det preliminära startdatumet för rättegången är 4 april.

Artikeltaggar

ÅklagareÅtalBrott, lag och rättFärgelanda kommunGrov kvinnofridskränkningMisshandelNFCStigen

Så här jobbar PD med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.