Hoppa till huvudinnehållet

Gör en seriös och genomarbetad konsekvensanalys

Publicerad:
”Det är oerhört viktigt att kommunledningen gör en seriös och genomarbetad konsekvensanalys”, skriver insändarskribenten.
”Det är oerhört viktigt att kommunledningen gör en seriös och genomarbetad konsekvensanalys”, skriver insändarskribenten. Foto: Andreas Dagström

Detta är en åsiktsartikel och innehållet är skribentens eller skribenternas egna uppfattningar.

Det gäller handelsområdet som är tänkt mittemot Willys stormarknad, där det är krav från en konsultfirma som vill etablera ett antal lågprismarknader.

Det är helt naturligt att Åmål skall utvecklas och jag är absolut inte emot detta. Men det är oerhört viktigt att man förstår vad som händer när man förändrar så mycket i en så liten stad som Åmål.

Då är frågan, skall Åmåls kommun utan eftertanke eller konsekvensutredning utöka handelsområdet som konsultföretaget kräver eller är det Åmåls kommunpolitiker och Åmåls innevånare som skall bestämma hur vi vill ha det i Åmål?

Skall vi göra som i Säffle? Där anlades handelsområdet i Guttane och nu kan man se hur det har påverkat Säffles centrum. Det var samma konsultföretag, som är aktuellt i Åmål, som krävde att det skulle göras ett nytt handelsområde utanför Säffle.

Jag gick igenom Säffle ifjol och räknade till 28 tomma lokaler! Några få har nu fyllts med ett stort gym, men detta missgynnar ju tillskottet av besökande till övriga butiker. Säffle centrum har blivit väldigt tråkigt och det torde aldrig gå att återskapa ett levande centrum där igen. Jag vet att det har blivit så i Säffle, att personer inte trivs, utan flyttar till Karlstad och pendlar till jobb i Säffle. Då försvinner även skattepengarna från dessa personer och de handlar i Karlstad.

Politiker och tjänstemän i Åmåls kommun måste förstå dagsläget för handeln i Åmåls centrum. Alla affärer kämpar för sina liv och de tål inte mycket mera innan de måste stänga butikerna.

Om kommunen nu ger förutsättningar för etablerande av cirka tre till fem lågprisvaruhus, vad händer då? Jo, dessa är ute efter att suga upp den omsättning som finns i centrum och de har inget som helst intresse av att vi skall ha ett trevligt affärscentrum i Åmål city.

Ica stormarknad i centrum kommer troligen att få färre besökare. Ica har redan hård konkurrens av Willys och jag skulle inte ställa för otroligt att de, för att möta konkurrensen, kommer att anlägga en ny affär ute vid Willys.

Detta är inte dagsaktuellt men en inte otänkbar utveckling. Då kan vi glömma handel i centrum, det kommer att bli stendött och svart utan skyltfönster med ljus.

När vi fick utmärkelsen ”Årets stadskärna” var jag ordförande i Fastighetsägareföreningen i Åmål. Det skulle då etableras ett nytt handelsområde på Måkebergsplan. Då begärde vi att Åmåls kommun skulle göra en konsekvensutredning. Kommunen gick med på detta och ett bra arbete med en tydlig konsekvensanalys gjordes. Resultatet blev utmärkelsen och ett trevligt centrum, samt ett handelsområde på Fågelmyren.

När det nu gäller den nya översiktsplanen så har jag av stadsbyggnadschefen Wennerström förstått, att Åmåls kommun måste skaffa fram detta handelsområde som konsulterna kräver, för att vi skall få hit samma företag som finns på Guttane. Men Guttane ligger cirka tio minuters bilväg från Åmål och det är ingen som helst svårighet för någon Åmålsbo att ta sig dit och handla. Räcker inte det?

Konsulterna lovar cirka 100 arbetstillfällen, men detta är grovt överdrivet och det torde röra sig om max 50 personer men det verkar ju väldigt lockande med att lova 100 jobb. Åk till Guttane själv och räkna anställda på Jysk, Jem & Fix och Rusta. Ica har ju också etablerat sig där. Men tänk efter, hur många arbetstillfällen kommer att försvinna i Åmåls centrum.

Summan kommer att bli plus minus 0 personer, samt ett totalförstört fint centrum. Och detta kan aldrig återskapas.

Ytterligare en konsekvens blir, att fastighetsägarna inte kommer att kunna underhålla sina centrala fastigheter. Det går inte att konvertera en affärslokal i centrum till bostad för ingen vill bo där och det går inte att lönsamt bygga om en affärslokal till bostad. Sämre lönsamhet för fastigheterna ger sämre underhåll och en fulare stad, det syns redan.

Ytterligare en konsekvens blir, att då centrum blivit förstört så kommer industrin som söker folk att få stora problem att få kunnig personal att flytta till Åmål. De som eventuellt tar en tjänst i Åmål kommer att bosätta sig i Karlstad eller Uddevalla. Då kommer stora summor skattekronor och handel att försvinna från Åmål.

Jag vädjar nu till alla som har med översiktsplanen att göra, att stanna upp och betänka: Skall vi göra detta och tro att det går bra? Men tro, det får man göra kyrkan. När det är en så viktig fråga som det här, då måste man veta vad man gör och vad som händer om man gör det!

Det är oerhört viktigt för oss som vill bo kvar i Åmål och för alla affärsföretagare att kommunledningen gör en seriös och genomarbetad konsekvensanalys med hjälp av ett kvalificerat företag.

Då vet ni vad ni gör och då tror ni inte bara.

Per Enger

Artikeltaggar

ÅmålÅmåls kommunButikerFastigheterGuttaneIcaInsändareJyskPer EngerRustaSäffleUtmärkelserWillys