Hoppa till huvudinnehållet

Tobias ska tävla i NM i pizzabakning

Publicerad:
Tobias Gundahl, 22, driver pizzerian Gyllene Svanen i Svanskog. Nästa år siktar han på att sätta sin pizzeria på den nationella kartan.
Tobias Gundahl, 22, driver pizzerian Gyllene Svanen i Svanskog. Nästa år siktar han på att sätta sin pizzeria på den nationella kartan. Foto: Privat

För två år sedan startade den dåvarande 20-åringen Tobias Gundahl sin pizzeria i Svanskog, som på kort tid har fått toppbetyg och bra recensioner.

Nu vill Tobias sätta sin pizza på kartan ytterligare genom att satsa på Pizza-NM i Stockholm nästa år.

– Topp tre tror jag på, men självklart siktar man ju alltid på ettan, säger Tobias.

Tävlingen är öppen för alla som fyllt 18 år jobbar som pizzabagare. Tobias kommer att vara 22 år vid tävlingstillfället och förmodligen den yngsta deltagaren genom tiderna, eftersom det inte finns så många ungdomar som bakar pizza, än mindre driver en egen pizzeria med stort engagemang. Passionen för yrket är just vad som drivit Tobias att anmäla sig.

– Jag vill visa upp det jag lever och brinner för att göra. Då tänker jag att det mest optimala är att tävla. Dessutom är det alltid roligt med priser, säger Tobias.

Fokus på degen

Grenen som Tobias har valt att delta i är bästa nordiska gourmetpizza (napoli style) – en gren där fokus ligger på att skapa en lite exklusivare pizza med helt fria tyglar.

– Det är den grenen som jag tycker att det är lite mer prestige i och den intresserar mig mest, säger Tobias.

Tobias beskriver en napolitansk pizza som luftigare, lättare och lite segare med mycket mer karaktär.

– Tävlingsmässigt finns det lite fler bedömningsområden. Hur luftig, frasig och seg degen är och vilken smak den har. Degen är A och O i den här tävlingen, säger Tobias.

En napolitansk pizza ska ha luftigare och lite segare deg än en ”vanlig” pizza.
En napolitansk pizza ska ha luftigare och lite segare deg än en ”vanlig” pizza. Foto: Privat

Hur kommer du att förbereda dig inför tävlingen?

– De närmaste månaderna ska jag experimentera med olika recept och komma fram till hur jag vill ha min deg. Sen ska jag prova olika kombinationer av tillbehör och sätt att presentera pizzan, säger Tobias.

Förutom att komponera ihop den perfekta pizzan att visa upp på tävlingen, kommer det krävas lite träning i själva gräddningsprocessen. Under tävlingen finns nämligen specifika regler kring själva bakningen.

– Pizzan ska bakas på 420 till 500 grader i max 90 sekunder. Det är hälften av den tid som det tar att baka en vanlig pizza, så det kräver lite träning.

Siktar på pallplats

Pizza-NM bedöms av sex domare, varav flera har vunnit prestigefyllda titlar som skandinaviska pizzamästare och världsmästare. Deltagarna är ofta en blandad skara av vanligt folk och personer från pizzalandslaget, men varken domarna eller det tuffa motståndet skrämmer Tobias.

– Topp tre tror jag på, men man siktar ju alltid på ettan, säger Tobias självsäkert.

Att få till en deg som sticker ut från mängden men ändå har den klassiska napolitanska karaktären är kanske det svåraste i den gren som Tobias tävla.
Att få till en deg som sticker ut från mängden men ändå har den klassiska napolitanska karaktären är kanske det svåraste i den gren som Tobias tävla. Foto: Privat

Finns det en chans till landslagsplats om det går bra i tävlingen?

– Om man vinner tävlingen tror jag att det kan öppnas en dörr dit.

Det sägs att folk reser långväga för att äta hos dig – vad tror du gör din pizza speciell?

– Det har jag inte en aning om. Jag står bara och bakar med kärlek och tycker om min produkt, sen är det bara en bonus att andra tycker om det, avslutar Tobias.

Artikeltaggar

BakningMatMat och dryckMatlagningPizzaSäffle kommunSvaneholm

Så här jobbar PD med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.